Hollands Kroon – De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen vragen samen met de fietsersbond aan inwoners en fietsgebruikers om mee te denken over de inrichting van de doorgaande fietsroute tussen Den Burg – Den Helder – Anna Paulowna – Schagen – Heerhugowaard en Alkmaar. Dit met als hoofddoel om te komen tot een vlotte, veilige en aantrekkelijke fietsverbinding voor alle soorten fietsers tussen de (stads)kernen, stations, scholen en werkgebieden in Noord-Holland Noord.
Op dinsdagavond 7 november was het de beurt aan de inwoners van het noordelijk deel van Hollands Kroon om hun mening te geven over de voorgestelde doorfietsroute vanuit de gemeente Den Helder naar Hollands Kroon. De route vanuit Den Helder wordt geprojecteerd over de Lange Vliet richting Julianadorp om via Noorderhaven en het pontje over het Noord-Hollands kanaal naar het zuidelijk deel van de Molenvaart richting Anna Paulowna te gaan.
Alternatieven
Niet heel handig, vindt inwoner Wiebrand Top, “omdat het zuidelijke deel van de Molenvaart erg smal is en door de aanwezigheid van boerenbedrijven en loonbedrijven veel verschillende soorten weggebruikers kent”. Ook Henk Pennings maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid van het drukke stukje Molenvaart kort op het pontje als het aantal weggebruikers straks toeneemt. Meerdere bewoners zien de afwikkeling van de doorfietsroute via het pontje niet als de meest gelukkige variant. Liever zien zij de route door Breezand en de Balgweg via de Kooybrug naar Den Helder lopen.
Anniek Reehoorn, verkeerskundige van de gemeente Hollands Kroon, acht het niet onmogelijk, maar vanwege de kosten wel onwaarschijnlijk dat beide routes tot doorfietsroute worden verheven. “De kosten komen voor rekening van de verschillende wegbeheerders, zoals de gemeenten en de provincie, waarbij de gemeenten ook nog een stukje subsidie vanuit de provincie kunnen krijgen.” Zij verwacht overigens dat de fietsersbond ook met een alternatief komt waarbij de route over de Kooybrug gaat.
Participatie van bewoners
De avond zal begin volgend jaar nog een vervolg krijgen, nadat gemeenten en onderzoeksbureau Royal Haskoning de reacties hebben verwerkt. Daarbij zal onder meer ingezoomd worden op de verkeerssituatie op de Molenvaart. In Zijdewind is op 8 november om 19.00 nog een bijeenkomst op camping De Rietkraag. Bij die bijeenkomst wordt vooral de afwikkeling in het zuidelijk deel van Hollands Kroon besproken met inwoners.
Royal Haskoning is ingehuurd als extern bureau om het onderzoek te doen en de eerste schetsontwerpen te maken. Daarnaast organiseren zij de participatieavonden. Buiten de inspraakavonden is het ook mogelijk om de vragenlijst van Royal Haskoning in te vullen over de doorgaande fietsverbinding voor Noord-Holland Noord. Dit kan via de burgerinspraakpagina’s op Denkmee.hollandskroon.nl