Den Helder

Helderse Zeewering afgekeurd, dijkversterking nodig

Adverentie

Den Helder – De circa 5 kilometer lange Helderse Zeewering beschermt 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen hoogwater uit de Noordzee. De dijk is beoordeeld en voldoet niet meer aan de waterveiligheidsnorm. Het gaat om de buitenzijde van de dijk tussen Hotel Lands End en Fort Kijkduin. “Voor nu is het niet direct onveilig, maar om te zorgen dat iedereen hier en in het achterland nu en in de toekomst veilig kan blijven wonen, werken en recreëren gaan we deze dijk versterken.” Dat staat op de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

De Helderse Zeewering is afgekeurd omdat het asfalt aan de buitenzijde van de dijk niet meer voldoet. HHNK doet al sinds 2022 onderzoek naar de asfaltbekleding. De Helderse Zeewering ligt langs de kustlijn van Nederland en heeft te maken met zware golven die op de buitenkant van de dijk klappen. Bij een combinatie van hoog water en zware golven bestaat het risico dat lokaal zand onder het asfalt wegspoelt. Als dit optreedt kan het asfalt opgedrukt worden en breken. Met behulp van peilbuizen heeft HHNK het asfalt op de dijk onderzocht en geconcludeerd dat het noodzakelijk is de asfaltbekleding aan te pakken.

Aangezien het om een zogenoemde primaire kering gaat, de dijk beschermt de inwoners tegen het water uit de zee, is het project opgenomen in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het project zit op dit moment in de verkenningsfase. In de verkenningsfase wordt gekeken welke mogelijke oplossingen er voor deze dijk zijn. Uiteindelijk wordt de best passende oplossing gekozen, ook wel het voorkeursalternatief (VKA) genoemd.

Planning
HHNK werkt samen met de gemeente Den Helder, provincie Noord-Holland, Koninklijke Marine, experts die veel weten van dijken, maar ook met bewoners en ondernemers langs en op de dijk. Begin 2024 publiceert HHNK een zogenoemde kennisgeving ‘voornemen en participatie’ met de opgave. Daar kan de omgeving op reageren. Dan volgt meer informatie over de verdere planning en aanpak om te komen tot de best passende oplossing.

HHNK verwacht het VKA in 2024 vast te stellen. Daarna volgt de planuitwerkingsfase, waar het VKA in detail wordt uitgewerkt en waar de bijbehorende vergunningen aangevraagd worden (inclusief ter inzage periode). Aansluiten is de realisatiefase, deze start naar verwachting in 2026.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Dan neem ik aan dat het hele plan Seasaw in de prullenbak kan en het gereserveerde geld daarvoor aan iets nuttigs besteed gaat worden.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: