Uitgaan

KopGroep Bilbiotheken organiseert online kunstlezing over James Ensor

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Het is in 2024 75 jaar geleden dat de schilder James Ensor overleed. Met zijn bijzondere schilderijen is hij één van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Tijdens de online kunstlezing op woensdag 17 april van KopGroep Bibliotheken neemt kunsthistoricus Wouter Maas van Bureau Boeiend de toehoorders mee langs zijn oeuvre.

James Ensor mag dan een Engels klinkende naam zijn, maar hij was een geboren en getogen Belg uit Oostende. Ensor leefde van 1860 tot 1949 en is nu een van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Hij werd door de Belgische koning zelfs tot baron verheven. Zijn bekendheid had hij te danken aan zijn kleurrijke palet, losse penseelvoering en vooral aan zijn onderwerpen. Hij zette de Belgische maatschappij te kijk met personages die karikaturale maskers dragen. Veel meer dan emoties te verhullen, leggen die maskers juist een sfeer bloot, die zelden gezellig is.

In deze lezing zal Maas Ensors kunst en haar betekenis aan het licht brengen en de schilder, die vaak onterecht als een eenling wordt weggezet, in zijn context plaatsen. De lezing begint om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur. Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het programma Zoom. Meer informatie is te vinden op www.kopgroepbibliotheken.nl/activiteiten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button