Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Economisch effect van toerisme in Hollands Kroon is 14,7 miljoen euro: Dagjesmensen komen massaal voor Hoenderdaell

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon trekt jaarlijks ruim 124.000 unieke toeristisch-recreatieve bezoekers en zij zorgen, exclusief uitgaven voor een eventuele overnachting, voor een economisch effect van 14,7 miljoen euro. De horeca, de dagattracties en de retailbedrijven profiteren daar volop van. Opvallend gegeven: Maar liefst 64 procent van de dagrecreanten van buiten de gemeente komt speciaal naar Hollands Kroon voor een bezoek aan landgoed Hoenderdaell.

Dat en meer blijkt uit het Toeristisch-Recreatief Effect Onderzoek (TEO), uitgevoerd door Veldwerk Optimaal in opdracht van de gemeente Hollands Kroon. Het onderzoek laat via verschillende een enquêtes zien dat dagrecreanten gemiddeld €19,52 per persoon per dag uitgeven en verblijfsrecreanten €23,90 (exclusief overnachting). Het doel van het onderzoek was om de omvang en de economische effecten van het toerisme goed in kaart te brengen. Zo wordt er een relatie zichtbaar tussen de investeringen die de gemeente doet in de toeristische kwaliteit en hoe dat door bezoekers wordt beleefd. Volgens wethouder Theo Meskers laten de resultaten van het onderzoek zien dat de koers waarop de gemeente zich bevindt de juiste is: De toeristen hebben waardering voor de keuzes die het gemeentebestuur gemaakt heeft.

De toerist waardeert de bestemmingen in Hollands Kroon
Dat blijkt onder andere uit de waardering die toeristen hebben voor kampeerterrein ‘Het Bos Roept’ in Slootdorp en camping ‘Zeezicht’ op Westerland. Die ontvangen van de respondenten respectievelijk een rapportcijfer van 9,2 en 8,5. De wandel- vaar- en fietsroutes waar de gemeente in heeft geïnvesteerd krijgen ook een hoog cijfer: Gemiddeld een 7,8. Verreweg de grootste toeristische trekpleister van Hollands Kroon blijkt Hoenderdaell te zijn, 64 procent van de dagrecreanten komt voor het dierenpark naar Hollands Kroon toe. Ook dit ziet Meskers al een bevestiging van het gemeentebeleid: “Wij zijn blij dat we Hoenderdaell veel ruimte hebben geboden om zich te ontwikkelen tot een bezoekersplek van formaat”, zo laat hij weten. De verblijfstoeristen, mensen die één of meerdere overnachtingen in de gemeente doorbrengen, komen vooral voor de rust, de natuur, het water en het landschap. Het overgrote deel van de toeristen komt elders uit Noord-Holland. Van de verblijfstoeristen komt 18 procent uit Duitsland.

Verbeterpunten
Hoewel er in het rapport over het algemeen mooie rapportcijfers staan, is er ook ruimte voor verbetering. Zo zijn de Boerenrustpunten maar bij een klein deel van de toeristen bekend. Ook de verschillende musea kunnen qua naamsbekendheid nog wel een steuntje in de rug gebruiken, net als het Waddenbelevingspunt. De waardering die toeristen hebben voor het aanbod met betrekking tot evenementen en festivals krijgt een zesje. Dat is dan ook meteen het laagste cijfer in het rapport, maar dit is mede veroorzaakt door het feit dat er door corona helemaal geen evenementen konden plaatsvinden. De wethouder is optimistisch: “Uit het onderzoek blijkt gewoon dat iedere euro die we investeren het waard is: Het komt allemaal weer terug in de gemeente”, aldus Meskers.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button