Partij oprichter Roel Prins toch niet op de lijst bij Behoorlijk Bestuur: “Hamerslag begrijpt het niet”

Den Helder – Kort na de bekendmaking van de kieslijst van Behoorlijk Bestuur is er een afvaller: De oprichter van de partij, Roel Prins, heeft besloten om toch niet mee te doen aan de verkiezingen. Dat laat hij weten op het platform van Regio Noordkop. Als verklaring geeft hij aan van mening te zijn dat de partij nergens voor staat, omdat zij in zee gaan met oud-leden van de VVD en een samenwerking met GroenLinks niet uitsluiten.

“Roel Prins staat er niet op en komt er niet op”, aldus Roel Prins. “Terwille van verwachte stemmenwinst Fritzsches VVD spijtoptanten paaien is een motie van wantrouwen aan henzelf. De partij staat dus nergens voor.” Bernard Fritzsche is een voormalig wethouder van de Helderse VVD, die bij de komende verkiezingen voor Behoorlijk Bestuur op de lijst staat. Naast zijn opmerking over de VVD geeft Prins aan dat een samenwerking met GroenLinks in een coalitie, waarover Behoorlijk Bestuur fractievoorzitter Sylvia Hamerslag bij de bekendmaking van de kieslijst nog zei dat dit tot de mogelijkheden behoort, uit den boze is. “Dat begrijpt Hamerslag niet”, concludeert Prins.

Sylvia Hamerslag betreurt de gang van zaken rondom de kandidaatstelling van Prins: “Het is erg jammer dat Roel zo plotsklaps is gaan draaien. Alle contactmomenten zijn vanaf de zomer 2020 vanuit Roel zelf gekomen. Hij bood aan op de lijst te gaan staan”. Het voorval komt dan ook wel als een verrassing, zeker omdat Prins twee weken geleden zelf met een uitgebreid interview in het Noordhollands Dagblad stond, waarin hij zijn terugkeer in de politiek aankondigde. Daarin liet hij weten dat hij ook voor een andere partij had kunnen kiezen, maar dat hij gezien het verleden een emotionele band heeft met Behoorlijk Bestuur. Via de lokale politiek wilde hij de landelijke partijen aanspreken en duidelijk maken “dat wij van de Rutte-club af moeten.” Eerder liet hij weten dat “de grote schoonmaak alleen kan beginnen vanuit de lokalen” en dat hij van mening is dat D66 “oorlog voert tegen verlichte blanke westerlingen”.

Behoorlijk Bestuur is hervormd
Hoewel Hamerslag Prins’ onvrede met de grote landelijke partijen deelt, is zij van mening dat haar partij moet doorontwikkelen. De fractievoorzitter denkt dan ook dat het vertrek van Prins te maken heeft met de veranderingen die ‘zijn’ partij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: “Hij schijnt nu moeite te hebben met het feit dat Behoorlijk Bestuur hervormd is naar een ander soort partij dan hij gewend is. Ik ben van mening dat ‘als je doet wat je deed dat je krijgt wat je kreeg’. Behoorlijk Bestuur staat aan de vooravond van groei, daar werken wij allen hard voor. We willen iets betekenen voor onze inwoners die zo teleurgesteld zijn in- en door de zittende politiek.” Of Prins zich toch zal aansluiten bij die andere partij is niet bekend. In zijn interview met de krant zei hij: “Als je je mond houdt, stem je in en ben je in feite medeplichtig.” Prins was niet bereikbaar voor commentaar.

Mobiele versie afsluiten