112Den Helder

Den Helder kwetsbaar voor ondermijning door zware criminelen

Advertentie:

Den Helder – Op de ranglijst van de meest ondermijningsgevoelige gemeenten staat Den Helder op plek 24 van de 352. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws. Vooral op het gebied van wapenhandel, ‘hoogrisicojongeren’ en wat betreft de hoeveelheid panden dat in het bezit is van een veroordeelde eigenaar is het in Den Helder slecht gesteld.

Op de ‘Onderwereldkaart’ die RTL heeft opgesteld is in Noord-Holland boven Amsterdam een vrij kalm beeld te zien: De meeste kleine gemeenten kennen een lage kwetsbaarheid voor criminele ondermijning. In Alkmaar en Heerhugowaard is het risico middelmatig. Er is maar één plaats in de regio waarover de onderzoekers concluderen dat er een hoog risico is, dat is Den Helder.

De onderzoeksresultaten van het nieuwsmedium zijn gebaseerd op een analyse van een twintigtal factoren, bijvoorbeeld hoeveel inwoners verdacht worden van een ondermijnend delict, hoeveel huishoudens problematische schulden hebben, hoeveel zaken over wapenhandel er vandaan komen en hoeveel hoogrisicojongeren er in de gemeente wonen. Wat betreft de laatste twee indicatoren komt Den Helder op de dertiende plek van heel Nederland.

Ook wat betreft panden dat in het bezit is van een eigenaar met een criminele achtergrond scoort Den Helder in de hoogste regionen (plek 16). Maar liefst 4,1 procent van alle panden heeft een criminele eigenaar. Al met al wordt een sterk contrast met de omringende gemeenten zichtbaar. Zo staan buurgemeente Schagen en Hollands Kroon op respectievelijk plek 275 en plek 238 van de ranglijst. Texel komt op plek 267 binnen. In al die gemeenten is het risico voor ondermijning dus laag.

Zuid Limburg en de grote steden
In de gemeente Heerlen in Zuid Limburg is de situatie het meest penibel. Ook in andere gemeenten in die regio is het slecht gesteld. De burgemeester van Heerlen zegt tegen RTL dat dit komt omdat het een grensgebied is en er nog steeds negatieve gevolgen worden ondervonden door de mijnsluiting: “De derde generatie werklozen, dan krijg je dit soort moeilijkheden.” Verder staan veel grote steden bovenaan het lijstje. Rotterdam het hoogst: Die havenstad staat op plek 3.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. alleen al in DH 1440 panden in criminele handen, ik vind het nogal een statement van RTL ben benieuwd naar de onderbouwing

Wellicht ook interessant

Back to top button