Den Helder

Overeenkomst AZC aan de Nieuweweg weer met een jaar verlengd

Advertentie:

Den Helder – De bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente Den Helder over het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg is met een jaar verlengd. Het college heeft daartoe besloten. De gemeente en het Centraal Opvangorgaan willen van het AZC een Regionale Opvanglocatie (ROL) maken, met een kleinere capaciteit. Het inperken van de capaciteit is echter vanwege de huidige asielcrisis nog steeds niet mogelijk.

Vanaf 1 januari worden 200 plekken gereserveerd voor asielzoekers met een kansrijke asielaanvraag. Dat past bij de functie van een ROL: ” Deze personen, die nu nog regelmatig verspreid over Nederland worden opgevangen kunnen op deze manier sneller starten met inburgeren en kunnen ten tijde van opvang participeren in onze gemeente”, aldus het college.

De overige 200 plekken worden ook in 2023 nog gebruikt voor reguliere asielopvang: “Dit zijn bijvoorbeeld mensen die vanuit Ter Apel naar Den Helder komen en net starten met de asielprocedure.” Op termijn moeten deze verdwijnen, ten minste dat wil het college. Al meerdere keren werd het contract met het COA verlengd, omdat er zo’n grote vraag was naar asielopvang.

Ook nu wordt er gezocht naar extra capaciteit. Vanwege de onzekerheid is er nog steeds geen overeenkomst voor lange tijd: “Als gemeente verlengen we de overeenkomst per jaar omdat het nog niet duidelijk is wanneer eventuele herontwikkeling van de locatie plaats gaat vinden. Wij vinden het als gemeente belangrijk hier per jaar een besluit op te nemen aansluitend bij de ontwikkelingen die op dat moment spelen.”

Slechte staat Nieuweweg
Eind vorig jaar maakte wethouder Pieter Kos nog bekend dat de gemeente in overleg was met het COA omdat zij van mening was dat de faciliteiten aan de Nieuweweg in een te slechte staat verkeerden. Volgens de gemeente heeft er verbetering plaatsgevonden: “Het afgelopen jaar heeft het COA de verplichte kwaliteitsslag gemaakt die nodig is om de locatie aan alle bouwtechnische- en veiligheidseisen te voldoen. Parallel wordt het gesprek gevoerd over een duurzame nieuwe ontwikkeling van de locatie.” Verdere verlenging van het contract is alleen mogelijk als er in de zomer van 2023 overstemming is bereikt over de nieuwbouwplannen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Erprins en het maaikamp komen vrij ,daar kunnen een hoop asiel zoekers gehuisvest worden , de geheel infra structuur is aanwezig .Dat zou een geweldige bijdrage kunnen zijn voor het vlot trekken van het probleem in Nederland . Doen zou ik zeggen.

    1. beste naïeve Piet, het asielprobleem ga je niet vlot trekken door nog meer opvangplekken te verplichten, in tegendeel, door dit soort acties gaat doordat dit meteen doorgegeven wordt door de asielindustrie het alleen nog maar meer worden, de enige manier om dit te stoppen en of vlottrekken is het indammen van de enorme stroom door bijvoorbeeld opvang met strenge scheiding koren en kaf in de regio van herkomst, plus de voorzieningen in dit luilekkerland enorm te versoberen zodat het onaantrekkelijk wordt om hier handje op te houden

  2. Het AZC blijft open totdat de Marine het kamp aan de overkant verlaat .Dan hoeven ze niet zo ver te verhuizen . En is aldaar een mooi gerenoveerde locatie beschikbaar.

Wellicht ook interessant

Back to top button