Cultuur/NatuurUitgaan

Roofvogels kijken op het Wad

Den Helder – Met de gids van Landschap Noord-Holland mee naar vogelparadijs Balgzand bij Den Helder. Het is een bijzondere plek, zo vlak naast de marine aan de Oostoeverweg. Maar wat is het er adembenemend mooi, ook in de winter. Het gebied is afgesloten voor publiek, maar één keer per maand wordt een vogelexcursie georganiseerd en kan een kleine groep mensen mee het gebied in.

Een opvallende roofvogel op Balgzand is de slechtvalk. Die zit vaak op een paal te wachten op het goede moment om toe te slaan. Dan gaan grote zwermen vogels verschrikt opvliegen. Paniek op Balgzand. Ook andere soorten als de torenvalk en buizerd kunnen waargenomen worden tijdens deze excursie. De gids besteedt ook aandacht aan andere vogels waarvan er in dit jaargetijde duizenden aanwezig zijn.

Er is een telescoop beschikbaar, zodat de natuurliefhebbers de bijzonderheden van dichtbij kunnen zien. Bezitters van een verrekijker wordt aangeraden deze mee te nemen. Mocht er nog tijd over zijn, dan is een bezoek aan de uitkijktoren en het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder mogelijk. Dit uitkijkpunt is op weg naar Natuurinformatiepunt ‘t Kuitje.

Op de fiets
Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg is er een stop bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier is een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Het is om 12:34 uur hoog water en veel vogels verzamelen zich dan op deze belangrijke rustplek.

Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren. Ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Donateurs betalen € 4,00 en hun kinderen € 2,00 overige volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Deze tocht is op zondag 18 december van 12:00 tot 14:30 uur. Het vertrekpunt is Natuurinformatiepunt ’t Kuitje aan de Oostoeverweg 80. Voor verdere informatie en reserveren via de website

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button