Den HelderPolitiek

Woningbouw station Den Helder Zuid start in 2025

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder wil in 2025 starten met de bouw van de 60 woningen nabij station Zuid, 45 daarvan zijn appartementen. Het gaat om koopwoningen en middenhuurwoningen. Dit ter aanvulling van het woningbestand in de Schooten dat vooral bestaat uit sociale huur.

Bij de planvorming is veel te doen geweest over participatie. De gemeente kondigde aan dat het gebied zou worden ingericht op basis van ‘co-creatie’. Inwoners konden vanaf de eerste fase input leveren, al waren er wel enkele randvoorwaarden van toepassing. Vervolgens nam de raad ook een motie aan waarmee werd gezegd dat de woningbouw niet ten koste van het Rehorstpark mag gaan. Toen het definitieve ontwerp werd gepresenteerd bleek deze af te wijken van de twee schetsontwerpen waar inwoners eerder op mochten reageren.

Die aanpassing heeft plaatsgevonden na overleg met onder andere de NS en ProRail. Zij werken tegelijkertijd samen met de gemeente aan de voorbereidingen voor vernieuwing van de perrons en de eigen spoortunnel waarvan de uitvoerig ook gepland staat voor 2025. Ondanks dat de gemeente ook erkent dat de participatie op verschillende punten stroef is verlopen oordeelt zij dat er sprake is van een “fraai stedenbouwkundig schetsplan met brede steun dat gereed is voor besluitvorming en voor verdere uitwerking met brede participatie van bewoners en stakeholders.”

Planning
In totaal gaat het om 60 woningen, waarvan 45 appartementen aan de Schootenzijde van het station en 15 laagbouwwoningen aan de Nollenzijde. Het worden koopwoningen en huurwoningen in het middensegment, dus sociale huur. De Schooten kent namelijk al een hoog aandeel sociale huurwoningen, zo concludeert het college. Naar verwachting worden de plannen in het derde kwartaal van 2023 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. In 2024 worden de werkzaamheden voor het bouwrijp en woonrijp maken van het gebied aanbesteed en naar verwachting zullen de eerste bouwwerkzaamheden van de woongebouwen in 2025 plaatsvinden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Wat ik zie op dit beeld van de gemeente:
    1) Groot tekort aan Parkeerplaatsen Fietsenstalling voor reizigers en bewoners
    2) Geen grond reservering/tunnel lengte voor toekomstig dubbelspoor
    3) Tunnel 2 richtingen?

Wellicht ook interessant

Back to top button