Defensie

Mijnen en vliegtuigbommen ruimen op Noordzee

Den Helder – Thuiswerken zit er niet voor iedereen in. Met een snijdende wind werden maandag de trossen, vol ijspegels, losgemaakt van het stafschip van een internationale vloot dat mijnen opspoort op de Noordzee.

“Niets is zo veranderlijk als het weer”, zegt kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers, de commandant van het NATO-vlootverband dat ook komende week weer bommen en mijnen gaat opsporen. “Afgelopen week hebben we er vier gevonden en opgeblazen. Dat was zelfs te zien bij de seismische dienst in Duitsland.”

Afgelopen weekend lagen de schepen uit Nederland, België, Duitsland en Estland even in de haven van Den Helder. “Er is hard gewerkt”, zegt Wijchers. “En dan moet er ook weer even ontspanning zijn.” Toch vertrekt een deel van de vloot pas morgen, als het weer wat rustiger is. “De mensen zitten met kleine bootjes op het water, met duikers. Die bootjes gaan erg op en neer waardoor het sonarbeeld vertroebelt en de risico’s groter worden.”

Genoeg te vinden
Er is ook dik 75 jaar na de oorlog nog genoeg te vinden op de bodem van de Noordzee. Gedropte vliegtuigbommen, maar ook mijnen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog liggen er nog in grote getalen. “Er is nog genoeg te vinden op de Noordzee en ook op de Baltische zee waar we ook nog aan de slag gaan.”

Vandaag (dinsdag) vaart dus de rest van de vloot uit. Over het weer maakt de commandant zich geen zorgen. Ook niet op de Baltische zee waar het ook pittig koud kan zijn. “Wij doen gewoon ons werk en als het ook maar even mogelijk is, kunt u ons vinden boven de mijntjes om ze te laten ploffen en de zee weer een stuk veiliger te maken.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button