Cultuur/NatuurDen HelderVideo

Hindoegemeenschap viert Ratham-feest in Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – Op de slotdag van het tiendaagse Ratham-feest kwamen zondag honderden mensen van de Hindoegemeenschap bij elkaar in Den Helder. Ze kwamen uit alle hoeken van Nederland en Europa en liepen door Nieuw Den Helder in een vrolijke optocht met een Ratham. Symbolisch wordt de God daarmee naar de mensen toegebracht die door ziekte niet naar de tempel kunnen komen.

Vrouwen met prachtige kleding, trommels en dansende mannen. De optocht tijdens de slotdag van het Ratham-feest was een waar spektakel. Ook op de markt bij de Hindoeïstische tempel was het erg druk. Tussen alle mensen waren een aantal Nederlandse bezoekers te vinden, die het feest ook erg interessant vonden. Eén van de bezoekers was Henk van Kuijk, die betrokken was bij het ontwikkelen van de tempel in Den Helder: “Het is eigenlijk één van de mooiste plekken. Ik ben in Engeland en Duitsland geweest en de tempels waren daar minder mooi dan hier.” De tempel is de oudste van Europa en is genomineerd als Nederlands en Europees monument. Vandaar dat er ook veel belangstelling was van inwoners uit heel Europa.

Op de markt was er vooral veel kleding en uiteraard veel eten. Ook de jeugd vermaakte zich: “Je leert meer over de cultuur, je kan kleding kopen en je kan kennissen ontmoeten”, aldus één van de jonge bezoekers. De Nederlanders die er waren, komen ieder jaar wel even langs: “Het is heel vrolijk en kleurrijk, alle kleding van alle vrouwen. Ik vind het prachtig.”

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Back to top button