Den Helder

Nog twee maanden voordat er duidelijkheid is over gebiedsafzetting Lange Jaap

Huisduinen – Het duurt nog een maand of twee voordat er duidelijkheid is over de gebiedsafzetting rond de Lange Jaap in Huisduinen. Op dat moment zal het aangekondigde drone onderzoek afgerond zijn en kan er iets worden gezegd over de staat van de vuurtoren, onder andere of de gebiedsafzetting kan worden verdwijderd. De vraag over het lange termijn behoud van de toren kan nog jaren duren.

Dit en meer bleek tijdens de tweede digitale informatiebijeenkomst over de vuurtoren. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat gaven een toelichting over het rapport “Inventarisatie van de mogelijkheden voor het behoud van vuurtoren Lange Jaap”, waaruit een drietal mogelijke opties voor de toekomst bleek. Allereerst is er natuurlijk de optie om de toren volledig te slopen, maar dat is niet het uitgangspunt van de betrokken instanties. De toren kan ook gerenoveerd worden, en op locatie hersteld tot een staat waarin hij kan blijven staan. De derde optie is het demonteren van de toren om hem vervolgens beter terug te plaatsen.

De Tweede Kamer nam op dinsdag bijna unaniem (BIJ1 stemde tegen) een motie aan met de strekking dat wanneer de toren wel gesloopt moet worden er een replica voor in de plaats komt. De kersverse minister Mark Harbers gaf aan te gaan voor behoud van de toren, veiligheid is echter ook prioriteit. Er zijn nog heel veel onzekerheden, zo constateerde ook Jan Dop van Huisduiner Belang. Dop was echter blij te horen dat er over twee maanden al meer duidelijkheid is. Minister Harbers was eerder terughoudend over de termijn waarop stappen gezet kunnen worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Van uitstel komt afstel, zie brugwachtershuisje, alleen oeverloos lullen kunnen ze in dit land maar actie ho maar…

Back to top button
%d bloggers liken dit: