Den HelderPolitiekVideo

Opknapbeurt Helderse Kade is voltooid (video)

Den Helder – De kades langs de Kerkgracht, Loodsgracht en Keizersgracht in Den Helder zijn opgeknapt en om dat onder de aandacht te brengen ging wethouder Peter de Vrij op woensdag 9 februari een stukje varen. Onderdeel van de tocht was het ondertekenen van de eerste huurovereenkomst voor de nieuwe ligplaatsen aan de kade.

Bewoner Peter Timmerman was de gelukkige eerste huurder. Zijn boot lag voor de vernieuwing van de kade al op dezelfde plek, maar nu ligt deze dus aan een officiële ligplaats. “Het is echt een wereld van verschil, een hele verbetering voor de wijk en ook voor ons” vertelt Timmerman. Er is in totaal ongeveer een kilometer aan kade vervangen. Dit gebeurde vanaf pontons op het water. De heer Timmerman is zelf gepensioneerd, maar heeft toch nog even de handen uit de mouwen gestoken toen de bouwlui hulp nodig hadden om de pontons te verplaatsen. Dat deed hij maar al te graag, want het resultaat mag er zijn: “Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken. Heel mooi voor Den Helder, het past ook echt bij de nieuwe huizen en wijk die hier nu gebouwd zijn.”

De verbouwing kostte zo’n €700.000, vertelt wethouder Peter de Vrij. “Dat zijn behoorlijke bedragen om het mooi te krijgen. Het is het wel waard, ik denk dat het bijdraagt aan het vergroten van het toeristische imago van Den Helder, bijvoorbeeld alle bootjes die langs varen in de zomer” aldus de wethouder. Toekomstplannen zijn er ook, het liefst wil de Vrij ook de rest van het Helders kanaal aanpakken. Daar zullen dan wel financiële middelen voor gevonden moeten worden bij de gemeenteraad.

De reacties zijn overwegend positief, al zijn er nog wel twee kleine aanmerkingen te plaatsen. Timmerman beklaagde zich over een aantal half gezonken bootjes die afdoen aan de nieuwe uitstraling van de kade. Peter de Vrij beaamde die klacht en gaf aan dat de handhaving geregeld rondes maakt om tegen de verwaarloosde boten op te treden. Daarnaast klonken tijdens het persmoment hier en daar ook klachten over de verschillende hondendrollen die her en der in het jonge gras verscholen lagen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Die oevers liggen altijd vol met hondenstront, niks nieuws. ’s Zomers stinkt het vreselijk. Maar het ziet er nu wel heel keurig uit!!

  2. De wethouder vergeet te vertellen dat deze kade een ruiltje is met het waterschap. Den Helder nu het onderhoud (kosten) van de kaden en als tegenprestatie kregen wij deze kade, tot het geld daarvoor op was. Er zal nog veel werk verzet moeten worden voor iedereen weer zijn oude ligplaats terug heeft. Ook zijn de trappen ongelukkig geplaatst en nemen ligplaatsruimte in, evenals de “kattentrappetjes”. En van wat het onderhoud van de stijgers betreft, er is nu antigras onderlaag gebruikt bij de sier- bestrating. Hopelijk helpt dat !

  3. Het is zeker opgeknapt! …..maar hoe kan deze man nu beweren dat het werk is voltooid? De noordzijde van de Keizersgracht moet nog worden gerealiseerd! Overigens heeft deze wethouder een slechte deal gesloten met het waterschap. Deze kade had hier natuurlijk deel van uit moeten maken. Mooie sier maken er zijn immers verkiezingen aanstaande. Het werk is niet voltooid.

Back to top button
%d bloggers liken dit: