Noord-Holland

Noord-Holland eerste provincie alle volwassenen in donorregister

Noord-Holland – Iedereen vanaf 18 jaar in Noord-Holland staat vanaf nu in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 72,8 procent van de Noord-Hollanders heeft zelf een keuze ingevuld.

Noord-Holland is de eerste provincie waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus volgen de andere provincies. “Ik ben blij dat het overgrote deel van de Noord-Hollanders zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden”, vertelt Demissionair minister Tamara van Ark.

Keuzes
In het Donorregister staan vier keuzes. 33 procent van de Noord-Hollanders heeft ingevuld donor te willen worden, 30,4 procent wil dit niet. 8,2 procent laat de keuze over aan de partner of familie en 1,2 procent laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 27,2 procent van de Noord-Hollanders heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register.

Voor sommige mensen is het lastig na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Het kan helpen de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Invullen
Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Op ieder moment kan de keuze worden ingevuld of gewijzigd op www.donorregister.nl.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button