GR2022DH

Hart voor Vrijheid teleurgesteld in de Stemwijzer

Advertentie:

Den Helder – De nieuwe politieke partij in Den Helder, Hart voor Vrijheid (lijst 14 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen), is teleurgesteld over de wijze waarop de stemwijzer is vastgesteld. De partij vindt dat zij door de stemwijzer geen gelijke kans krijgt.

Voorzitter Peter van den Neste van Hart voor Vrijheid: “De vragen voor de stemwijzer zijn in november al samengesteld. Hart voor Vrijheid had tot 20 december de gelegenheid zich aan te melden voor deelname aan de verkiezingen. Toen wij dat deden was de hele zaak al beklonken. Kiezers in Den Helder kunnen hun stem via de stemwijzer dus alleen bepalen op basis van de agenda van zittende partijen, maar we zijn juist aan de verkiezingen gaan meedoen omdat we onderwerpen op de agenda willen zetten die bestaande partijen liever niet bespreken.”

Corona
Hart voor Vrijheid Lijsttrekker Noëmi Weiss: “Wij willen graag dat de verkiezingen ook gaan over het verzet tegen de coronamaatregelen en voor de komst van hoger onderwijs in Den Helder. De coronamaatregelen ontwrichten de maatschappij, zijn discriminerend en zijn wrang genoeg ook nog eens schadelijk voor de volksgezondheid. Handhaving van die regels gebeurt door de gemeente. Burgers betalen zo dus mee aan hun eigen onderdrukking. Als het aan Hart voor Vrijheid ligt gaat er geen cent meer naar die handhaving. Het verlengen van de spoedwet duidt er op dat de coronamaatregelen na de verkiezingen weer terug gaan komen.”

“Verder hebben wij plannen om breder hoger onderwijs naar Den Helder te brengen. Nu zijn er alleen de militaire opleidingen in het KIM. Wij zouden meer studierichtingen en eventueel HBO onderwijs in Den Helder willen. Overigens wel na raadpleging van de jongeren in Den Helder, want de bevolking heeft voor Hart voor Vrijheid het laatste woord.”

Stemwijzer
De stemwijzer is zich van geen kwaad bewust: “Voor het maken van een kwalitatief en inhoudelijk sterke StemWijzer wordt een aantal stappen doorlopen. We organiseren workshops, we lezen de partijprogramma’s, stellen een groslijst met stellingen op en laten deze checken door partijen en de griffie. Vervolgens stellen we de groslijst open voor partijen, zodat zij op de stellingen kunnen reageren. We checken de antwoorden van de partijen”, aldus Stemwijzer

Van den Neste is niet onder de indruk. “Dat zijn allemaal prachtige stappen, maar ze vergeten stap 1: inventariseren wie er meedoen met de verkiezingen. Al die stappen hebben zij met de zittende partijen gedaan en Hart voor Vrijheid had het nakijken.” De nieuwe partij heeft juridische stappen overwogen, maar ziet daarvan af. Van den Neste: “Wij willen ons niet tégen de stemwijzer opstellen, maar vóór eerlijke verkiezingen. Dat gaan we er niet meer mee bereiken.” Weiss: “We hopen nu, dat de media onze speerpunten oppakken”.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button