GR2022DH

Het succes van de lokale partijen in Den Helder

Den Helder – Lokale partijen zijn ‘hot’, zo horen we al jaren en ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van komende week lijkt het er op (afgaande op landelijke berichtgeving) dat ze wederom hoge ogen gaan gooien. Maar het beeld van Nederland is niet per se het beeld van Den Helder, want in de marinestad scoren de lokale partijen deze eeuw sowieso al goed. Beter dan het landelijk gemiddelde in elk geval, zeker bij de laatste twee verkiezingen.

Als we kijken naar de gemeenteraadsverkiezingen van deze eeuw (dat waren er tot nu toe 5) dan telde Den Helder altijd al tenminste twee lokale partijen die meededen en ook daadwerkelijk beslag wisten te leggen op enkele raadszetels. De enige constante in al die jaren was de Stadspartij, die al in 2002 met drie zetels in de raad kwam en daarna altijd 2 of 3 zetels had. Op die ene klapper in 2014 na, toen de partij maar liefst elf van de 31 zetels innam. In 2002 had zij overigens in de raad gezelschap van een andere lokale partij: Leefbaar Den Helder, goed voor 5 zetels.

Behoorlijk Bestuur
Sinds 2006 kennen we Behoorlijk Bestuur, al heette dat toen nog Prins voor Behoorlijk Bestuur, genoemd naar Roel Prins. Hij was in de raadsperiode na 2002 een tijdje lid van Leefbaar, maar verliet die partij en begon zijn eigen fractie, waarmee hij in 2006 dus met succes deelnam aan de verkiezingen. Ook deze partij bestaat nog steeds en verwacht zelf dit keer de grootste te worden, met misschien wel acht of meer zetels. De geschiedenis (die van de Stadspartij) leert dat het kan, maar ook dat het zelden voorkomt (namelijk tot nu toe slechts 1 keer). Over een week weten we meer…

Het aantal lokale partijen dat in Den Helder deelnam groeide van 2 in 2010 naar 8 in 2018 en dit jaar zijn het er 7 (afdelingen van landelijke partijen uiteraard niet meegeteld). Het aantal zetels dat alle lokale partijen samen wisten te bemachtigen groeide van 4 in 2010 naar 15 in 2014, maar zakte tijdens de vorige verkiezingen naar 12. De vraag is dus of de steun voor lokale partijen dit jaar weer hersteld of juist verder terugzakt. Een fabeltje kunnen we overigens wel de wereld uithelpen en dat is het verhaal dat het aantal kiezers dat gaat stemmen steeds minder wordt. De laatste twee verkiezingen voor de gemeenteraad (2014 en 2018) nam de opkomst juist toe. Hopelijk zet die statistiek volgende week in elk geval door.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Ronald vergeet erbij te vermelden dat de terugloop van lokale partijen in 2018 kwam door de 3 zetels van de PVV. Nu gaat ‘lokaal’ vet over de15 zetels heen met Behoorlijk Bestuur voor Den Helder & Julianadorp als grootste partij.

  2. Ik wil na de verkiezingen best langskomen in de studio als ik uitgenodigd wordt voor een duiding van de verkiezingsuitslag

    1. Ik ook wel. Wordt eenvoudig. Nieuwe spelers in een club die niets te vertellen heeft omdat ze zich hebben onderworpen aan Den Haag en Den Haag aan EU en EU aan het globalisme WEF. Kom in opstand of verdwijn !

Back to top button
%d bloggers liken dit: