Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon gebruikt persoonsgegevens energietoeslag voor uitvoering nieuwe regeling

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft besloten om de persoonsgegevens van inwoners die de eenmalige energietoeslag hebben ontvangen te hergebruiken en ze direct te benaderen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Via dat noodfonds kunnen mensen met een laag inkomen sinds begin februari een deel van hun energiekosten terugkrijgen van de landelijke overheid. In Den Helder vraagt de gemeente aandacht voor de regeling via het Helders Nieuwsblad.

Hollands Kroon heeft afgewogen of het hergebruik van de persoonsgegevens van de eenmalige energietoeslag op grond van de privacywetgeving toelaatbaar is. Als gemeente mag je niet zomaar persoonsgegevens gebruiken voor andere doeleinden waarvoor zij vergaard zijn. In dit geval heeft de privacy toezichthouder aangegeven dat de nieuwe regeling zoveel overeenkomt met de vorige dat het hergebruik geoorloofd is: “Uit de afweging is naar voren gekomen dat we kunnen aansluiten bij het doelbindingsbeginsel uit de AVG. Dit houdt in dat persoonsgegevens onder voorwaarden verder verwerkt mogen worden dan het doel waarvoor deze oorspronkelijk zijn verzameld.”

De reden dat de gemeente inwoners gericht wil benaderen is omdat zij denkt dat ze er hiermee voor kan zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de nieuwe landelijke regeling: “We schatten in dat voor veel mensen de drempel te hoog is om dit te doen. Hierdoor missen ze hulp en een mogelijk financiële bijdrage.” Een maand geleden klaagde de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen nog dat de aanvraagprocedure te complex is. Mensen zonder kennis van digitale zaken zouden buitenspel worden gezet door het feit dat de noodhulp alleen online kan worden aangevraagd. Vooral omdat het gaat om een kwetsbare groep, met een relatief laag inkomen, is het volgens het college belangrijk dat alle kansen worden aangegrepen. Dus ook wanneer dat betekent dat persoonsgegevens voor een ander doel worden gebruikt.

Den Helder
In buurgemeente Den Helder worden inwoners niet persoonlijk benaderd. Wel staat er vrijdag 10 maart een oproep in het Helders Nieuwsblad. Hoewel het gaat om een landelijke regeling is het volgens wethouder Peter de Vrij goed dat er op lokaal niveau aandacht voor wordt gevraagd: “Het heeft in de landelijke kranten gestaan, maar die leest niet iedereen.” Het aanvragen van gelden uit het Tijdelijk Noodfonds energie kan tot en met 30 april 2023 via de website. Mensen met vragen kunnen bellen naar 085-0881111 of mailen naar info@noodfondsenergie.nl. De regeling is bedoeld voor mensen met een bruto inkomen lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend) en die een hoge energierekening hebben.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: