Den Helder

Noordwest doet met 33 afdelingen mee aan actiedag op 16 maart

Noord-Holland – 33 afdelingen van Noordwest Ziekenhuisgroep doen mee aan de landelijke actiedag op donderdag 16 maart. Het betreft afdelingen van ziekenhuislocaties in Alkmaar en Den Helder, locatie Schagen, Pijncentrum Noordwest in Alkmaar en de Labotheek in Alkmaar. De spoedeisende zorg gaat altijd door. Met de actie wil het ziekenhuispersoneel aandacht vragen voor een betere cao.

“Het belangrijkste is dat we met het actiecomité hebben afgesproken dat de geplande oncologie-operaties gewoon doorgaan en dat de spoed dus ook altijd doorgaat, net als dialyse”, vertelt communicatieadviseur Rinske de Wit-Brandsma van Noordwest. “In totaal doen 33 afdelingen mee aan de actie. Op de andere afdelingen is de zorg als gebruikelijk.”

De actiedag heeft ook gevolgen voor de patiënten. Patiënten van wie de afspraak niet doorgaat, krijgen uiterlijk 13 maart persoonlijk bericht voor het maken van een nieuwe afspraak. Het ziekenhuis benadrukt dat de afspraken van patiënten die niks te horen krijgen gewoon doorgaat.

Betere cao
Met de landelijke actiedag wil het ziekenhuispersoneel aandacht vragen voor een betere collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 30 januari waren de onderhandeldelegaties van de vier werknemersorganisaties en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) na 17 uur intensief overleg dichtbij een akkoord, maar omdat het NVZ geen mandaat bleek te hebben, werd hier een stokje voor gezet door het NVZ-bestuur. Vervolgens kwam het NVZ met een eindbod voor een aangepaste cao, maar daarin is van de voorstellen van FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, nauwelijks iets terug te zien. Daarnaast is de salarisverhoging voor veel functiegroepen afgetopt.

Vorige maand organiseerde Noordwest al een protestmars in Alkmaar voor een betere cao. Tientallen zorgverleners liepen toen met veel spandoeken en een bak lawaai richting rotonde Bergerhout bij het Murmellius Gymnasium, die korte tijd werd geblokkeerd. Deze protestmars vond plaats buiten werktijd, de mogelijke actiedag op 16 maart gaat eventueel wél binnen werktijd plaatsvinden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button