Den HelderNoord-HollandPolitiekTexelVideo

Provincie de Texelse boot op om mensen naar de stembus te krijgen (video)

Advertentie:

Den Helder / Texel – Reizigers die donderdagmiddag met de TESO tussen Den Helder en Texel reisde konden rekenen op een gratis kopje koffie of thee van de provincie Noord-Holland. Om mensen aanstaande 15 maart naar de stembus te krijgen voor de Provinciale Statenverkiezingen deelden vertegenwoordigers flyers uit en gingen zij met reizigers in gesprek. Namens de politiek waren Jan Aris Eelman van de VVD en Gert-Jan Leerink van de PvdA aanwezig.

Eigenlijk zouden nog twee Statenleden aansluiten, maar die hebben op het laatste moment afgezegd. Leerink was daarom de enige provinciale politicus die meedeed. De PvdA fractievoorzitter zei tegen Regio Noordkop dat hij er vooral is om mensen naar de stembus te krijgen en niet zozeer om mensen op de PvdA te laten stemmen. Onder de mensen die hij sprak waren er een aantal die zeiden niet te gaan stemmen en dat eigenlijk nooit te doen. Veel waren wel bereid om zijn advies op te volgen en in ieder geval een stemwijzer in te vullen. Het is volgens hem belangrijk dat iedereen zijn stem laat horen.

Eelman staat namens VVD Noord-Holland op plek 21 van de kieslijst. De Texelse politicus vindt bereikbaarheid heel belangrijk en wil dan ook inzetten op een snellere verbinding tussen Den Helder en de Randstad. De TESO boot kent hij goed, omdat hij in het verleden in de marinestad heeft gewerkt. Voor de verkeersafwikkeling van het verkeer van- en naar de veerboot moet volgens hem ook een betere oplossing komen. Een meneer met wie hij in gesprek is blijkt niet direct onder de indruk: “Dat horen we al sinds 1970.”

Geen van de passagiers wilde voor de camera zeggen op wie ze gaan stemmen. Rick van Lindenberg, trainee bij de provincie Noord-Holland, zag dat mensen positief reageerden op de actie: “Als je mensen een kopje koffie aanbiedt zijn ze vaak bereid om even in gesprek te gaan.” Het doel van de actie, om meer mensen te laten stemmen, lijkt te lukken. Dat heeft ook te maken met de actualiteit: “De provinciale bestuurslaag is normaliter misschien minder zichtbaar dan bijvoorbeeld de lokale of de landelijke. Nu hebben we een stikstofcrisis, woningnood en een energietransitie. Allemaal onderwerpen waarbij de provincie op de voorgrond moet gaan treden.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button