JeugdKop van Noord-HollandVideo

Technische opleidingen zitten verlegen om studenten (video)

Advertentie:

Den Helder – Er zijn enorme tekorten in de technische sector en dat is ook te zien bij de opleidingen. Opleider IW in Den Helder organiseerde een open dag om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden, maar het liep nog niet storm.

Opleiders denken graag mee met studenten en het is de laatste tijd een stuk interessanter geworden om een technische opleiding te gaan doen. “Gelukkig zijn de salarissen een stuk omhoog gegaan”, vertelt opleidingscoördinator Jacco op den Kelder, “dat is toch een belangrijke drijfveer voor mensen om te gaan werken.” Leerlingen gaan ook meteen verdienen tijdens een leer-werkopleiding. Reden genoeg om voor een technische opleiding te kiezen. Bovendien is er dus ook plek genoeg. “We hebben hier in de Noordkop al zo’n zevenhonderd bedrijven die plekken aanbieden”, zegt instructeur Cees Rozendaal, “sommige bedrijven hebben een wachttijd van acht maanden voor de simpelste elektrotechnische werkzaamheden.”

Waarom kiezen jongeren dan niet voor zo’n opleiding? “Jongeren worden gestimuleerd om te kiezen langer door te leren”, zegt Roozendaal, “dus niet na de vmbo naar een techniekopleiding, maar doorstromen naar het havo of hbo”. “Het is ook hard werken”, voegt Op den Kelder toe, “je moet er van houden om met je handen bezig te zijn.”

Het biedt de leerlingen die er zijn wel veel mogelijkheden. Student Elektrotechniek Bas kan zo bij meerdere bedrijven aan de slag. “Je het is mooi voor ons”, zegt Bas, “ik vind het ook een mooi vak. Lekker bezig zijn.” Ook studenten die een specifieke interesse hebben kunnen op een elektrotechniekopleiding terecht. Femke wil eigenlijk een opleiding doen die alleen in Amsterdam te doen is, maar vanaf Texel is dat net wat te ver. In overleg met haar werkgever kan ze nu in Den Helder een opleiding volgen en op de werkvloer wordt ze bijgeschoold naar haar specifieke vakgebied.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button