Uitgaan

Lente op de Waddenzee: spot de vogels bij Balgzand

Advertentie:

Den Helder – De vogeltrek is in volle gang. Er is een drukte van belang op de vogelsnelweg naar het noorden. Even foerageren op het wad en dan weer verder. Het is te zien dat de vogels op doorreis zijn.

Op zondag 17 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur is de vogelexcursie naar Balgzand. Dit is het vogelparadijs bij Den Helder. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Bij Den Helder begint de Waddenzee, dat helemaal doorloopt tot Denemarken. In het vroege voorjaar kunnen er grote groepen wulpen, rotganzen en allerlei andere soorten op doorreis worden aangetroffen. Een prachtig gezicht van die zwermen vogels die tegelijkertijd opvliegen, mogelijk opgejaagd door een slechtvalk.

Met een natuurgids van Landschap Noord-Holland kan er een kijkje genomen worden in dit gebied. Het is een unieke kans voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur die verscholen ligt achter de hoge dijk. De uitkijktoren en het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder kunnen bezocht ook worden. Men passeert dat uitkijkpunt onderweg naar ‘t Kuitje.

Op de fiets
Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Leenfietsen zijn bij vertrekpunt ’t Kuitje aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om vogels die in en langs het kanaal en de Balgzandpolder zitten te bekijken. Bij het keerpunt kunnen de fietsers de dijk op. Hier is een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.

Er is een telescoop beschikbaar, maar als cursisten een verrekijker hebben wordt het aangeraden deze mee te nemen. De excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar. Reserveren is nodig. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Wellicht ook interessant

Back to top button