Hollands KroonMaritiemTexel

Onderzoeksraad geeft tussentijdse waarschuwing visserskotters

Texel / Den Oever – De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de visserijsector een tussentijdse waarschuwing gegeven voor boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter. Uit onderzoek dat tot nu toe is verricht naar de zeer ernstige voorvallen in 2019 en 2020 met twee Urker visserskotters blijkt dat boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter in een asymmetrische beladingstoestand buitengewoon instabiel kunnen zijn.

Een asymmetrische beladingstoestand is bijvoorbeeld wanneer aan de ene zijde van het schip wel een vistuig in de giek hangt en aan de andere zijde niet. Het schip drijft dan niet meer rechtop in het water, maar krijgt permanente slagzij. Dit kan dusdanig grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van het schip, met kapseizen en zinken als mogelijk gevolg.

Enkele vissers van de Wieringervloot wilde niet voor de camera reageren maar vertelde wel dat deze voorlopige uitkomst hun vreemd in de oren klinkt. “Je vist nooit met één tuig, maar hangt ze altijd allebei uit. Met één tuig blijft je rondjes varen. Het lijkt mij dat dat één van de netten ergens achter is blijven haken en dat toen de boot is gaan hellen. Dit kan allemaal heel snel gaan”, aldus één van de vissers.

De raad deed ibder neer onderzoek naar het vergaan van de UK-165, die in 2019 voor de kust van Texel zonk. Naar verwachting wordt het eindrapport naar aanleiding van het kapseizen en zinken van de visserskotters in de zomer van 2021 gepubliceerd.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.
Back to top button