Hollands KroonJeugd

Team Wiringherpeppel wint creativiteitsprijs in First Lego League

Advertentie:

Hollands Kroon – “Een basketbalveld met kluisjes. Met in ieder kluisje een bal. De code van het kluisje kun je bij de supermarkt ophalen. Zorg er wel voor dat de bal binnen een uur weer in het kluisje zit, want anders loopt deze leeg.” Met dit idee won het team van RSG Wiringherlant en basisscholen De Triangel en De Peppel de prijs voor creativiteit in de First Lego League.

Wiringherlant heeft dit jaar een start gemaakt om het duurzaamheidslab aan te kleden en te gebruiken om leerlingen te laten kennismaken met allerlei vaardigheden die beroepen vandaag de dag van ze vragen. “Denk aan programmeren, 3D-printen, Lego Mindstorms, Virtual Reality en drones. Zo komen ze al volop in aanraking met wetenschap en technologie”, noemt Anouk Pelt als voorbeeld. Ze is leerkracht op basisschool De Peppel.

Een groep van twintig leerlingen vanuit RSG Wiringherlant en de beide basisscholen is afgelopen november gestart met lessen programmeren via Lego Mindstorms. “Ze wilden meedoen met First Lego League. Maar omdat de scholen moesten sluiten, hebben we besloten om uiteindelijk nog maar met één team mee te doen”, aldus Anouk Pelt.

Aan dit team de taak twee onderdelen uit te voeren. Het eerste was middels een robot in 2,5 minuut zoveel mogelijk missies uitvoeren op een legomat. De leerkracht van De Peppel licht toe: “Ze moesten de robot zo programmeren, dat je met iedere missie zoveel mogelijk punten kon halen.”

Het tweede onderdeel was een online presentatie. Deze bestond uit twee delen. Anouk Pelt: “Zo moesten de leerlingen vertellen hoe het traject en de samenwerking was verlopen en hadden ze een innovatieproject. Ze moesten iets bedenken waardoor mensen buiten meer zouden gaan bewegen.”
Zodoende ontstond het idee van de kluisjes waarin een bal met tracker zat. De jury van First Lego League roemde de oplossing met de prijs voor creativiteit, omdat de jury de samenwerking tussen mensen en supermarkt goed bedacht vond.

Kennismaken met duurzaamheidslab
Volgend schooljaar krijgen alle scholen uit de omgeving de mogelijkheid om met hun klas het duurzaamheidslab van Wiringherlant te bezoeken met aansluitend een rondleiding door de school. Meer weten over het duurzaamheidslab? Neem contact op met Janneke Rozemeijer, afdelingsleider brugklas

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button