Den HelderZakelijk

Teleurstelling bij Helderse ondernemer, zonnestudio’s blijven dicht

Den Helder – Het kabinet werkt aan een plan zodat winkels en terrassen vanaf 21 april mogelijk weer open kunnen. Tegelijkertijd krijgen zonnestudio’s te horen dat zij voorlopig gesloten dienen te blijven. “We zijn heel verbaasd, we krijgen elke dag nog mensen, die ook door doktoren naar zonnebanken worden doorverwezen”, zo zei Christian Vis, eigenaar van BlueSun Zonnestudio in Den Helder, donderdag op NH Radio.

Op allerlei terreinen binnen de samenleving neemt het kabinet beslissingen, waarbij er steeds vaker sprake is van versoepelingen rondom coronamaatregelen. Maar op het terrein van de zonnestudio blijft het vaag omtrent regelgeving en zien vele zonnestudio-eigenaren de financiële bui al hangen.

Christian Vis is eigenaar van BlueSun, een zonnestudio in Den Helder, en spreekt zich verontwaardigd uit over de uitspraken van het kabinet. “Het voelt natuurlijk heel erg krom. Wij worden gezien als publieke plaats, net als een sauna of musea. Vele sectoren vallen onder een publieke plaats, zo ook winkels die wel open mogen op afspraak, omdat het een ‘contactberoep’ is. Maar wat heeft nou meer reisbewegingen en kans op besmettingen?”

Klein besmettingsgevaar
Waar binnen de zonnestudio’s wel sprake is van reisbewegingen spreekt Vis over een klein besmettingsgevaar, doordat de hygiëne goed is en zonnebanken iedere keer goed worden gedesinfecteerd. Daarnaast geeft Vis aan dat de lucht elk uur wordt ververst en benadrukt dat zonnestudio’s veiliger zijn dan een ander contactberoep. “Wij hebben geen contact met de mensen die binnenkomen. Die kunnen direct naar de cabine toe en lekker zonnen.”

Als tegenargument kan worden aangehaald dat zonnestudio’s geen noodzakelijk goed zijn. Vis verwerpt dit argument door te benadrukken dat het bij zonnestudio’s gaat om het verkopen van een voedingsmiddel: “Vitamine D is essentieel voor de mens: zonder de zon is er ook geen leven. Het is goed voor je weerstand, geeft je immuunsysteem een boost en zorgt voor een goede werking van de spieren. Daarnaast werkt UV-straling tegen depressies.”

Verontwaardiging
Niet alleen is er verontwaardiging onder zonnestudio-eigenaren, ook bij de klanten heerst onbegrip. Zo wordt ook een deel van de klanten door artsen, die een zonnesessie voorschrijven, doorverwezen. “Klanten zijn heel verontwaardigd: elke dag weer”, vertelt Vis.

Toch heeft de rechter besloten dat de zonnestudio’s dicht moeten blijven. Als tegengeluid zouden de zonnestudio’s in hoger beroep kunnen gaan. “Ik hoop dat er op 21 april versoepelingen komen en dat er eindelijk wel goed naar ons wordt gekeken. Het voelt nu alsof wij tussen wal en schip vallen: zo niet, het water in en kopje onder worden gehouden”, voegt Vis toe. “Dit schiet gewoon niet op. Het moet echt niet langer duren.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button