Recensie

Fantastic Beast: The Secrets of Dumbledore (recensie)

Advertentie:

Met de première van de eerste Harry Potter film in november van 2001 maakte de wereld kennis met de fantastische wereld die schrijfster JK Rowling had bedacht voor de verhalen. Uiteindelijk resulteerde dat in de populaire achtdelige filmreeks. De hele wereld verslond de boeken en ging naar de verfilming van de verhalen over de tovenaarsleerling. In 2011 verscheen de laatste film en had Rowling er genoeg van. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kwam ze met een nieuwe verhalenreeks die in 2016 resulteerde in de eerste Fantastic Beast film.

Weer in de wereld van de tovenaars, fabeldieren en de fantastische klassieke decors die we ook uit de Harry Potter reeks kennen. Regisseur David Yates, die de laatste vier Potter films regisseerde, is de man die ook de Fantastic Beast verhalen in beeld weet te brengen. The Secrets of Dumbledore is deel drie die net als de vorige twee delen met grotendeels dezelfde cast is gemaakt.

Geboorte
In de opening zien we hoe Magizoologist Newt Scamander (Redmayne) met zijn magische koffer getuige is van de geboorte van een belangrijk fabeldier. Belangrijk, omdat het in staat is de goedheid van de mens te beoordelen. Het diertje wordt onder meer gebruikt om de nieuwe hoofdtovenaar van de wereld aan te wijzen. Als tovenaar Credence Barebone (Miller) in een gevecht met Newt het diertje weet te bemachtigen is dat slecht nieuws. Barebone brengt het diertje naar Gellert Grindelwald (Mikkelson), die van plan is als hoofdtovenaar aan de macht te komen.

Tovenaar Albus Dumbledore (Law) was in zijn jeugd een grote aanhanger van Grindelwald en kan door een gemeenschappelijk overeenkomst niet direct tegen hem ten strijde trekken. Daarom roept hij de hulp in van Newt en zijn broer Theseus (Turner). De heks Lally (Williams) weet banketbakker Jacob Kowalski (Fogler) over te halen om ook mee te doen. De groep wordt gecompleteerd door tovenaar Yusuf Kama (Nadylam) uit Senegal en Heks Bunty (Yeates). Omdat Queenie Goldstein (Sudol), de vroegere vriendin van Jacob, als heks bij Grindelwald werkt wordt het moeilijk om een gezamenlijk plan te maken. Queenie lijdt aan geheugenverlies en kent Jacob niet meer. Daarnaast is ze in staat gedachten te lezen en zo eventuele plannen tegen haar baas te ontdekken. Toch moet de groep voorkomen dat Grindelwald aan de macht komt!

<strong>Pareltjes
Verhalen uit de koker van JK.Rowling zijn stuk voor stuk pareltjes. Ook dit verhaal is door Yates weer prachtig in beeld gebracht. Eddie Redmayne is voor de derde keer de bescheiden Newt Scamander. Met zijn jongensachtige uiterlijk weet hij de sympathie van het publiek te winnen. In zijn borstzak zijn onafscheidelijke groene takje Bowtruckle en in zijn magische koffer Niffler. Dit zwartharige beest met eendenbek is gek op alles wat glimt.

Jude Law is sinds deel twee Albus Dumbledore en komt sympathiek over in die rol. De rol van Grindelwald zou oorspronkelijk weer door Johnny Depp gespeeld worden, maar die werd vervangen nadat zijn ex hem aangeklaagd had. Mads Mikkelsen is de man die nu in de huid van de slechte Grindelwald mocht kruipen. Deze grote Deens acteur is de perfecte man om de bijna Hitlerachtige rol te vertolken. Ezra Miller is de tovenaar Credence Barebone die met zijn zwarte lange haar doet denken aan Professor Severus Snape uit Harry Potter. Vaste rol is natuurlijk voor Dan Fogler, die als de sullige Jacob Kowalski weer de nodige humor in het verhaal weet te brengen. Jessica Williams is ook nu weer de heks Lally die met haar rol een soort van aangever is voor de humor van Kowalski. De scenes zijn groots en verrassend, vooral als de tovenaars tegen elkaar moeten strijden.

Natuurlijk zitten de gebruikelijke Potter elementen er in. Bewegende posters, fantastische fabel dieren, imposante bouwwerken hoog in de bergen, onzichtbare doorgangen in muren. Ja, zelfs de leerschool Zweinstein wordt bezocht. Met 2:23 uur de langste van de trilogie, maar de moeite waard om lekker te genieten van de verrassende fantasiewereld waar Rowling en Yates ons weer op weten te trakteren.

Regie: David Yates
Met: Eddie Redmayne, Jud Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Mads Mikkelsen, Alison Sudol, Katherine Waterston, Poppy Corry-Tuech, Callum Turner, Richard Coyle, Jessica Williams, William Nadylam, Victoria Yeates, Oliver Masucci, Valerie Pachner
Kijkwijzer: 9 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button