Texel

Orgel Peter Kaan naar Juttersmuseum Flora

Texel – Met een bruikleenovereenkomst voor, zoals nu gepland, vijf jaar is het draaiorgeltje ‘de zigeuner’ van Peter Kaan overgedragen van Museum Kaap Skil aan Juttersmuseum Flora. Bij Flora is het draaiorgel in de KNRM-tentoonstelling komen te staan, een plek die prachtig past bij de geschiedenis van het instrument.

Het orgel van Peter Kaan was vele jaren een begrip op Texel. De in 2008 overleden Kaan haalde als orgelman met zijn draaiorgel 28 jaar lang geld op voor de KNRM. Kort voor zijn overlijden droeg hij het instrument over aan het Maritiem & Jutters Museum, de voorloper van Museum Kaap Skil.

André Eelman en Judith van der Zee van Juttermuseum Flora realiseerden vorig jaar een nieuwe tentoonstelling over het reddingwezen en hadden daarin nog plek voor het orgeltje. Het leek ze een mooie aanvulling voor de tentoonstelling. Ze benaderden Museum Kaap Skil en beide musea kwamen de bruikleen overeen. Het orgel staat al op zijn plek in de KNRM-expositie, waarbij er straks ook ruim aandacht zal zijn voor zijn voormalige eigenaar.

Peter Kaan was een belangrijke ‘redder aan de wal’, die volgens de Texelse Courant uit 2008 met zijn orgel tienduizenden Euro’s voor de KNRM bij elkaar heeft gespeeld. Hij was een vaste verschijning met zijn orgel op de haven van Oudeschild en ook tal van andere evenementen luisterde hij op. De herinnering aan deze markante Texelaar met een groot hart voor het reddingwezen wordt vanaf nu in Juttersmuseum Flora levend gehouden.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button