JeugdKop van Noord-Holland

Sarkonscholen vieren Palmpasen en Pasen

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Sarkon scholen hebben een katholieke of interconfessionele identiteit. Op Sarkon scholen (Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen) vormt een positief mensbeeld de basis van de katholieke grondslag. De vertaling van het Hebreeuwse woord ‘LEV’ betekent ‘hart’: De scholen werken met hart voor elkaar. Op Sarkon scholen worden bijzondere momenten gevierd die horen bij de katholieke grondslag en bijzondere momenten in het persoonlijke leven. Hierbij ervaren zij rituelen, symbolen, verhalen en muziek die verbonden zijn met de katholieke traditie.

Een voorbeeld is de viering van Palmpasen en Pasen die op Sarkon scholen wordt gevierd. De verhalen en rituelen rondom Pasen leren kinderen samen te vieren en invulling te geven aan het positieve mensbeeld. De Goede week (week voor Pasen) wordt ingeluid met Palmpasen. Op verschillende scholen hebben kinderen Palmpaasstokken gemaakt.

Op De Windwijzer in Den Helder zijn deze stokken door Pastoor Ivan van de parochie in Den Helder ingezegend. Daarna hebben een aantal groepen de stokken naar het Lyceumhof gebracht en deze gegeven aan ouderen. Met Palmpasen wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Een palmpaasstok is een symbool van hoop en kent elementen die verwijzen naar de verhalen van Jezus die horen bij de goede week en Pasen.

Wat betekent katholiek onderwijs in de praktijk?
Het is een misverstand dat katholiek onderwijs alleen voor kinderen is die gelovig zijn. Katholiek onderwijs is voor iedereen. Ieder mens van grote waarde. Daarom staat de optimale ontwikkeling van ieder mens voorop. Hieraan gelijk is het uitgangspunt dat mensen sociale wezens zijn: Met hart voor elkaar. De scholen leveren een bijdrage aan het algemeen welzijn. Op Sarkon scholen worden verschillen tussen mensen gewaardeerd en gaat het om leren van en met elkaar. Sarkon scholen verwonderen zich over de gewone dingen van het leven. Zij voelen zich medeverantwoordelijk voor een prettige leefomgeving. Ze leren van verhalen en beelden over personen die een voorbeeld zijn in ‘het goede doen’.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button