Cultuur/NatuurDen Helder

Te zien bij de Kunstuitleen: leven en werk van Drs. P in stripvorm door Frits Smid

Den Helder – De Kunstuitleen nodigt belangstellenden uit op zaterdag 16 april om 15.00 uur, voor de opening van de tentoonstelling “La bande dessinée de Drs.P.” Een tentoonstelling van een selectie striptekeningen over het leven en werk van Drs. P, door Frits Smid. Bezoekers worden bij restaurant Kunst en Kitchen getrakteerd op een hapje en een drankje uit de Egyptische keuken.

Frits Smid is beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in cartoons en strip. Cartoons van zijn hand verschijnen sinds 2008 wekelijks in de IJmondedities van het Noord-Hollands Dagblad en IJmuider Courant. Frits is een allrounder die zich in het verleden onder meer met schilderen, dichten, technische illustraties, performance art en filmen heeft beziggehouden. Tweemaal is hij stadsdichter geweest van Beverwijk. Recentelijk heeft Frits zich erop toegelegd om bekende liedteksten van Drs.P in strip uit te werken. Per lied in een verschillende stijl getekend. Het album zal verschijnen in het voorjaar van 2022.

Waarom de liederen van Drs. P in stripvorm?
Smid legt uit: “Zoals veel anderen zat ik ook vanaf begin 2020 lange tijd thuis. Ik had daardoor zeeën van tijd om te tekenen, naast mijn cartoonwerk voor het Noord-Hollands Dagblad. Het idee had ik al langer. Iets doen met de liedjes van Drs.P en zien of ik ze aldus kon publiceren. Met zijn muziek ben ik vrijwel opgegroeid. In de jaren 60, 70 en 80 verblijdde de doctorandus Nederland mij regelmatig met scherpzinnige liedteksten, uitermate consequente rijmen en rake humor. “Zonder Drs.P zou alles ánders zijn geweest”, zei cabaretier Erik van Muiswinkel ooit.”

Veel liedjes van Drs.P lenen zich bijzonder goed om uit te werken in een strip, zo bleek. “Een als ‘Dodenrit’ is iets wat als een film aan je voorbij trekt. Ook de toch wel zwarte humor in de liedjes werkt erg sterk. Eerlijk gezegd legt er in ieder lied wel iemand het loodje. Zusters die elkaar vergiftigen, een inwonende seriemoordenaar, en hoe zwart is het wel niet om al je kinderen voor de wolven te gooien?”

“Elk liedje heb ik zijn eigen stripstijl gegeven. Klare lijn, realistisch, middeleeuws of houtsnede. Dat versterkt het eigen karakter van een lied, net zoals een melodie of een instrument dat doet. ‘La bande dessinée de Drs.P’ is als titel gekozen omdat alliteraties nogal een sterke rol spelen in veel titels van de doctorandus,” aldus Smid. “Het boek is er gekomen. Het is open te slaan, en mee te lezen met zijn muziek als achtergrond. Met trots stel ik hier dan ook de originele pagina’s ten toon, die het verhaal van de ontstaansgeschiedenis geven.”

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button