Politiek

Bezuinigingen blijven boven het hoofd van De Kampanje en Triade hangen

Advertentie:

Den Helder – De raadscommissie bestuur en middelen van de gemeente Den Helder besprak maandagavond een door het college aangeleverde lijst met mogelijke bezuinigingsmaatregelen om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Een optie die volgens het college overwogen kan worden is vanaf 2027 jaarlijks € 200.000,- en € 130.000,- te bezuinigen op respectievelijk theater De Kampanje en kunsteducatiecentrum Triade. Hoewel geen enkele fractie daar voorstander is, wilde het college de optie maandagavond nog niet wegstrepen.

De bezuinigingen die het college als mogelijkheid op de lijst heeft gezet komen bovenop een bezuiniging die vanaf 2026 wordt doorgevoerd op de twee culturele instellingen. Dat betreft een jaarlijkse bezuiniging van 2 ton op de subsidies van Triade, De Kampanje, De Helderse Vallei en Kopgroep bibliotheek bij elkaar. Een dubbele bezuiniging gaat zowel de belanghebbenden in de culturele sector als de gemeenteraad te ver, zo bleek maandagavond.

Sander Boschma en Arjaen Kersten, de directeuren van Triade en De Kampanje, maakten tijdens de commissievergadering gebruik van het inspreekrecht dat burgers hebben. Beide heren hebben al meerdere keren via deze weg aan de bel getrokken en benadrukken telkens weer dat verdere bezuinigingen voor de culturele instellingen niet te overzien zijn. “De rek is eruit”, sprak Boschma. De organisatie van Triade bezwijkt nu al onder de toenemende werkdruk en verminderde budgetruimte. Directeur Boschma vroeg de raadscommissie: “Wat voor stad wilt u dat Den Helder is?”

Geen geruststelling
Of het nu door de insprekers komt of niet, de raadscommissie is overtuigd van het belang van de culturele sector. Elke fractie gaf aan niet verder te willen bezuinigen op cultuur. Kees Bazen (Samen Actief) stelde daarom voor de extra bezuinigingsmaatregel op De Kampanje en Triade dezelfde avond nog van het lijstje aan mogelijkheden af te halen, alleen al om de aanwezige organisaties gerust te stellen. Het college ging daar echter niet in mee. “Daar is deze avond niet voor”, antwoordde wethouder Van Diepen.

Gevraagd of het feit dat de raadscommissie aangeeft de bezuinigingen niet door te willen voeren enigszins geruststellend is, antwoorden beide directeuren met een duidelijke nee. “Zolang we op dat lijstje staan niet. Eerst zien, dan geloven”, aldus directeur Kersten.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

 1. De wethouder laat duidelijk weten de mogelijkheid open te willen/moeten houden. Natuurlijk is daarmee niemand gerustgesteld. Daarvoor zullen we moeten wachten tot het moment dat die keuze wel gemaakt wordt. Mijn dochtertje gaat naar Triade. Nog niet zo heel lang, maar als ik zo kijk naar de gang van zaken bij Triade… dan klotst het geld daar zeker niet tegen de plinten. Op de momenten dat ik er kom, is er 1 soort van “toezichthouder” aanwezig en daarnaast heb je de docenten en de leerlingen.

 2. Het instituut Triade en ook de bibliotheek moeten gezien worden als onderwijs en eigenlijk net als het reguliere onderwijs als een absoluut noodzakelijke basis zijn voor de kinderen en hun toekomst.Het onderwijs in al zijn facetten gaat achteruit, verdere bezuinigingen zijn onacceptabel. Kennis van muziek en alle andere culturele vormen zijn zo belangrijk voor onze toekomstige generatie dat “dit onderwijs” ook gratis dient te zijn. Het is investeren in een gezonde generatie zodat het een besparing is op de toekomstige zorgkosten veroorzaakt door gezondheidsklachten ………Het is weer korte termijn denkwerk, niet toekomstgericht. Er zijn wel ander manieren om te bezuinigen, te beginnen in het ambtenarenapparaat…….

  1. Gratis is het helaas niet. Er zit vast enige subsidie op, maar iedereen die een kind bij Triade op bijvoorbeeld dansles heeft, wordt gevraagd om een bijdrage in het solidariteitsfonds om dit soort cultuuronderwijs ook nog toegankelijk te houden voor lage inkomens. En omdat de gemeente duidelijk al te weinig doet, betaal ik maar iets extra om de tekortkomingen van gemeente Den Helder te compenseren. Moet je eens kijken naar dat prachtige over-the-top nieuwe gemeentehuis en vergelijk dat eens met de huisvesting van bijvoorbeeld Triade. Dan zie je wel waar we kunnen bezuinigen. Nouja, dan zie je wel waar het geld in gepompt is wat we beter aan de kinderen hadden kunnen besteden. Dat nieuwe gemeentehuis is eigenlijk gewoon schandalig voor een gemeente die niet eens bereid is om nuttig bij te dragen aan cultuuronderwijs.

   1. Prestige Bas, pronken met het stadhuis, dat vindt de gemeente belangrijk. Showen wat je (niet) hebt.
    Dat er daardoor bakken geld zijn verspild, is niet belangrijk. De belangen van de inwoners zijn niet belangrijk, dat is al jaren duidelijk.
    Kijk eens naar wat er aan geld gaat naar het project de Nollen. En hebben de inwoners en hun kinderen daar wat aan?

 3. Om nog toe te voegen aan bovenstaande: als de gemeente vanaf 2027 inderdaad fors gaat snijden in het huishoudboekje van Triade, dan stop ik mijn bijdrage aan dat solidariteitsfonds. Want dan begint het er wel een beetje op te lijken dat de inwoners van Den Helder gestraft worden voor hun extra bijdrage in cultuur. De gemeente ziet natuurlijk een “externe geldstroom” en probeert deze dan natuurlijk gewoon te verzilveren om dat prachtige gemeentehuis nog beter in te kunnen richten. Maar het is nu al een feit dat de burgers extra moeten bijdragen om cultuuronderwijs bereikbaar te houden voor iedereen, door Triade in de gelegenheid te stellen mensen met een laag inkomen korting te geven. En dat is een taak van de dames en heren op Willemsoord, die ze nu al niet al te serieus nemen. En daarbovenop, willen ze het nog een stapje erger gaan maken.

Wellicht ook interessant

Back to top button