Den Helder

Uitbreiding vakantiehuisjes in Julianadorp neemt verder toe

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder staat positief tegenover de bouw van een nieuw vakantiepark (‘Noorderduyn’) aan de Van Foreestweg in Julianadorp. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer, waar het bestemmingsplan ter bespreking lag. Het park Noorderduyn biedt ruimte voor in totaal 764 vakantiegangers, verdeeld over 120 woningen en twaalf hectare grond.

In de aanvraag van de projectontwikkelaar valt te lezen dat de economische betekenis van de 120 recreatiewoningen in Julianadorp uitkomt op ongeveer 6,4 miljoen euro per jaar. Dit zijn de lokale uitgaven van gebruikers van de woningen, zoals boodschappen en horecauitgaven, maar ook bezoeken aan bezienswaardigheden, fietsenverhuur of golflessen op de naastgelegen golfbaan. Daar bovenop komen de lokaal te besteden servicekosten, waaronder schoonmaak, wasserij, onderhoud en verhuurkosten. Volgens wethouder Petra Bais zijn ondernemers in Julianadorp “ontzettend blij met de toeristen en de extra omzet die dat hen geeft”. Verder ontvangt de gemeente zelf toeristenbelasting en OZB.

Hoewel het bestemmingsplan goed in elkaar zit, zo oordeelde de raadscommissie, hadden de commissieleden maandagavond ook een aantal kritische noten. Zo maken sommige fracties zich zorgen om de natuur en anderen over ontsluiting/verkeersstromen. De Stadspartij en Samen Actief vroegen zich af waarom er in plaats van een vakantiepark geen woningen worden gebouwd op dit grote stuk land. In reactie daarop gaf wethouder Bais aan dat de ontwikkeling van het recreatiepark Noorderduyn past binnen de eerder door de raad vastgestelde documenten. “Gelet op de omgevingsvisie is dit niet een gebied waar we woningbouw graag zien. Dat wordt op andere plekken gerealiseerd. Op deze locatie willen we juist een impuls geven aan het bevorderen van toerisme.”

Aantal verblijfsplekken
Vorig jaar april maakte het college bekend geen nieuwe initiatieven voor de ontwikkeling van vakantieparken in de Duinzoom bij Julianadorp meer aan te nemen, omdat het aantal vakantiehuisjes zodanig toenam dat de gevolgen ervan niet meer te overzien waren. Op dat moment lagen vier lopende aanvragen bij de gemeente, waarvan Noorderduyn er één was. Het college zei destijds die vier aanvragen nog wel in behandeling te nemen en dat zou in totaal gaan om 850 nieuwe verblijfsplekken.

Echter, nu blijkt dat vakantiepark Noorderduyn alleen al 764 verblijfsplekken behelst, valt dat getal een stuk hoger uit. Zo heeft vastgoedontwikkelaar Kontour Vastgoed grond aangekocht tussen de woonbuurt Zwanenbalg en de duinen in voor de realisatie van 83 vakantievilla’s. Dat project is naar verwachting begin 2025 afgerond.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

 1. Alles moet wijken voor de macht van het grootkapitaal. Normale woningen mogen er niet worden gebouwd maar (dure) vakantie villa’s is geen probleem.

  1. Bij normale woningen komt er bij de bouw heel erg veel stikstof vrij. Dat weet iedereen…

 2. En mensen maar jaren lang op een wachtlijst voor huurwoningen. Hoe meer vakantiehuizen er gebouwd worden hoe minder normale woningen er gebouwd mogen worden hier langs de kust.

 3. Toerisme maakt meer kapot dan je lief is….. Als de ondernemers maar heel blij zijn. En wat is de berekening van een projectontwikkelaar waard waaruit moet blijken dat de economische betekenis wel 6,4 miljoen euro per jaar is? Helemaal niets.
  Dan bestaat er klaarblijkelijk nog zoiets als een omgevingsvisie. Wat een ontluisterend slap gelul.
  Ik zou tegen de wethouder die soort lariekoek uit, willen adviseren zich nog slechts bezig te houden met scheppen van gaten voor nieuw te planten groen en als nutteloze hobby het bestuderen van omgevingsvisies. De betrokken raadscommissie kan per direct worden opgeheven.
  Onlangs reed ik over de Zanddijk en wilde afslaan naar een weg die mij ooit leidde naar de Langevliet, kom ik daar een toegangspoort tegen van een park volgepropt met vakantiehokken. Ik aanschouwde de troosteloze aanblik van het park en keerde daarna direct om. Op naar de Foreestweg. Wat je dan allemaal ziet aan treurige caravans en andere op elkaar geduwde hokken is nauwelijks te beschrijven. Stoppen daarmee en afbouwen. Doe iets wat echt belangrijk is voor de inwoners van Den Helder.

Wellicht ook interessant

Back to top button