Den Helder Suns moet in de achtervolging

Den Helder – Het blessurespook was zaterdagavond nog steeds aanwezig bij de Suns. Yarick Brussen was er niet bij. Boyd van der Vuurst de Vries, Stan van den Elzen en Tom Koopman waren wel (beperkt) inzetbaar. Daardoor wist Den Helder Suns goed bij te blijven tegen Donar. Bij rust stond het 32-40 en die marge was er ook nog na het eindsignaal: 75-83. Den Helder Suns zal nog één keer diep moeten gaan om uitzicht te houden op de halve finale van de play-offs.

Het duel in sporthal Sportlaan begon zaterdagavond vijftien minuten later, vanwege autopech van een van de scheidsrechters. Dit gaf Suns voorzitter Maarten Bais de gelegenheid twee seizoensprijzen uit te rijken aan Stan van der Elzen en Boyd van de Vuurst de Vries, voor respectievelijk “Most improved player” en “Most valueable player U23”.

Nadat de wedstrijd van start ging namen de Suns in de eerste tien minuten, aan de hand van Bolden Brace, brutaal de voorsprong: 8-5. Alle punten kwamen tot dan van de hand van Brace, die er tot aan de rust slechts 1 punt bij sprokkelde. Dat bij beide teams alle seinen op scherp stonden, bleek wel uit de onsportieve en technische fouten aan de kant van Donar, dat grote moeite had de Suns bij te benen. Pas bij 17-17 kwamen de bezoekers uit Groningen langszij, toen Devonte Lacy er zijn enige driepunter ingooide. De wedstrijd was al in vroeg stadium een waar gevecht en bleef in het eerste kwart onbeslist: 19-19.

Afstand
In kwart twee versnelde Donar en met een 0-6 namen zij voor het eerst afstand. Van de Vuurst de Vries, die na een schouderblessure nog niet geheel wedstrijdfit was, gooide er een van zijn drie driepunters in (22-25). Het arbitrale trio had wat moeite de wedstrijd aan te voelen en floot er lustig op los. Dyon Halman had, als enige center, al vroeg in het tweede kwart drie persoonlijke fouten achter zijn naam staan.

Bij 22-30 probeerde coach Van Noord het tij te keren met een time-out, Na de bespreking mocht Tom Koopman aanleggen voor een succesvolle driepunter. Na 27-32 waren beide teams het netje even kwijt. De schoten vielen gedurende tweeënhalve minuut niet, totdat Stan van der Elzen met een drietje 30-32 noteerde en daarmee weer voor aansluiting zorgde. Donar perste er voor rust een 2-8 run uit, waardoor met 32-40 gerust werd.

Foutenlast
Na de rust zaten de Suns al in behoorlijke foutenlast, met drie spelers met elk drie persoonlijke fouten achter hun naam. Nino Gorrisen sloot zich al snel bij dat rijtje aan met zijn 3e en 4e fout. Halverwege kwart drie was er wederom aansluiting met scores van Brace, Koopman en Ben Kovac: 49-51. Van de Vuurst de Vries kon na een fout van Lacy aanleggen van achter de vrije worplijn om langszij te komen: 51-51. Hierna braken de vele fouten de Suns op. Gorissen diende na zijn vijfde fout het veld te verlaten en Lacy noteerde 51-57 na twee vrije worpen.

De laatste tien minuten waren eveneens een gevecht. Met nog 4:30 minuten te spelen was de stand 59-69 en was er nog steeds kans op een overwinning. Halman moest echter niet veel later het veld verlaten wegens het maximale aantal fouten. Bij 61-76 bereikten de bezoekers de grootste voorsprong in de wedstrijd, nadat Justin Watts twee punten door de ring heen dunkte. Het al gehavende Den Helder Suns wist zich alsnog terug te knokken tot acht punten aan het einde van speeltijd: 75-83.

Kansje
Met deze uitslag zijn de Suns nog niet kansloos voor de halve finale. In de returnwedstrijd moeten ze met minimaal negen punten verschil winnen voor een plek in de halve finale van de play-offs. Een sprankje hoop voor de Suns. Aanstaande dinsdag valt de beslissing in Groningen.