Den HelderPolitiek

Gemeenteraad tegen motie naamswijziging Fractie Bazen

Den Helder – De Helderse gemeenteraad heeft zich maandagavond in meerderheid uitgesproken tegen de motie van Fractie Bazen met het verzoek om de partijnaam te wijzigen. Enkel Kees Bazen zelf en de fracties van Samen Actief en Behoorlijk Bestuur stemden voor. Het advies van de meeste andere partijen was om een initiatiefvoorstel te schrijven en het reglement van orde via de reguliere weg in de commissie en de raad te bespreken.

Hoewel niemand zich expliciet uitsprak tegen de wens van Bazen om zijn partijnaam te wijzigen werd de manier waarop wel gehekeld. “We zouden niet moeten willen dat we met een motie ons eigen reglement even ‘hapsnap’ gaan wijzigen”, zei Edwin Krijns van het CDA. Rogier Bruin van de VVD verzocht Bazen de motie in te trekken en de reguliere procedure te doorlopen: “Als VVD vinden we eigenlijk dat we dit hier niet moeten bespreken. We hebben spelregels vastgelegd in onze verordeningen en als je die zou willen veranderen hebben we daar een standaard procedure voor: Maak een initiatiefvoorstel.”

Smet op de naam
Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel kan het reglement van orde, waarin geregeld is dat afgesplitste fracties verder gaan onder de achternaam van de fractieleider, uitgebreid worden behandeld in de commissie en de gemeenteraad. De huidige regels zijn volgens Bazen niet helemaal eerlijk, omdat het volgens hem niet zijn keuze was om uit de Seniorenpartij te stappen. Ook zou zijn naam beschadigd zijn en vindt hij dat een fractie met acht leden een democratisch gekozen naam zou moeten hebben. Marja Timmers adviseerde Bazen om toch verder te gaan onder zijn eigen naam: “Ik stel voor dat u verder gaat onder uw eigen naam en bewijst dat de smet op uw naam onterecht is.”

Ondanks de opmerkingen van de andere partijen bracht Bazen de motie toch in stemming. Deze werd met 9 stemmen vóór en 21 stemmen tegen afgewezen. De gehele fractie van Behoorlijk Bestuur stemde vóór, net als Marinus Vermooten van Samen Actief en Bazen zelf. “Ik vind het een lastige kwestie”, zei Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur. “We kunnen ons heel goed voorstellen dat de heer Bazen niet vier jaar lang onder Fractie Bazen door wil gaan. Elke afsplitsing heeft haar redenen, maar in dit geval is het geen keuze geweest.” De tweede motie die de partij zou indienen, met het verzoek om in plaats van twee- vijf commissieleden te mogen aanstellen, werd uiteindelijk niet ingediend. Bazen kondigde aan voor beide moties een initiatiefvoorstel te zullen schrijven.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button