Den HelderJeugdVideo

Verkeersbrigadiers basisschool de Vlieberg hebben straks (hopelijk) geen baan meer (video)

Den Helder – Iedereen bij basisschool de Vlieberg is er al een tijd lang klaar mee: de onveilige oversteekplaats voor de school. Sinds jaar en dag zijn leerlingen van groep 7 en 8 opgeleid als verkeersbrigadiers. Als de school in en uit gaat springen zij op de weg om auto’s tot stoppen te dwingen zodat iedereen veilig kan oversteken. Tot nu, want er lijkt een oplossing te zijn gevonden voor het probleem.

Het zebrapad was Simone Zandbergen-Tot, de directeur van de school, al bij haar aanstelling zes jaar geleden een doorn in het oog. “Mijn voorganger was er al een hele tijd mee bezig, toen heb ik het opgepakt. Ik probeer al zes jaar lang de verkeerssituatie te veranderen.” Verkeersveiligheid is dus een belangrijk thema en daarom doet de school mee aan de ANWB-verkeersplein wedstrijd. De school met de meeste stemmen krijgt een verkeersplein op het plein, waar leerlingen in een veilige omgeving kunnen oefenen in het verkeer. Dat is nodig, want de verkeersbrigadiers doen alleen voor en na school hun werk. “Naar volle tevredenheid”, vertelt de directeur, “de kinderen leren er veel van en ze doen het heel goed, maar het blijft toch spannend. De auto’s rijden flink door, dus soms wil je toch ingrijpen als ze te snel de weg op lijken te stappen”.

Aimé (groep 8) en Faye (groep 7) zijn allebei verkeersbrigadier en vertellen dat hun werk soms gevaarlijke situaties op kan leveren. “Soms wil ik er voor staan, maar gaan de auto’s opeens heel hard rijden”, zegt Aimé, “dan gaan ze heel snel voor je langs. Dan is het wel een beetje spannend”. “Ik vind het leuk om te doen”, vertelt Faye, “maar ik doe het ook zodat niemand wordt aangereden”. Het zebrapad is onveilig omdat er parkeerplaatsen direct naast liggen. “Het is voor auto’s dus bijna niet te zien dat er kinderen willen oversteken”, zegt Zandbergen-Tot, “ook ligt het net na een bocht op een doorgaande weg, waar mensen het gaspedaal soms flink intrappen”.

Die boodschap is ook bij de gemeente aangekomen: er ligt een plan om stoplichten aan te leggen bij de school. Daarmee is de onveilige situatie opgelost, maar houdt de traditie van de Vlieberg om verkeersbrigadiers in te zetten op te bestaan.

In de Noordkop zijn twee scholen genomineerd voor een ANWB Verkeersplein: De Vlieberg en De Meerpaal, allebei in Den Helder. Stemmen kan via de website van de ANWB.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button