Hollands Kroon

Eerste kwartaal elf startersleningen in Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – In het eerste kwartaal van 2023 hebben elf mensen gebruik gemaakt van de starterslening in Hollands Kroon. In totaal is er voor dit jaar geld beschikbaar voor ongeveer twintig leningen. De gemiddelde koopsom van de woningen die zijn aangekocht met de startersleningen bedroeg €249.477,-, iets hoger dan vorig jaar.

De starterslening Hollands Kroon is dan ook gekoppeld aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie. De aankoopsom mag maximaal 75% van de NHG-grens bedragen. In 2023 is deze grens gestegen naar €405.000,-, waarmee ook de maximale aankoopwaarde voor de starterslening omhoog ging. Het college van de gemeente Hollands Kroon noemt de gemiddeld hogere aankoopwaarde een “lichte stijging van de koopsom die verklaarbaar is in de huidige woningmarkt”. Een aanpassing van de verordening om de maximale hoogte van de starterslening niet langer te koppelen aan de NHG-grens is daarom vooralsnog niet nodig.

In het eerste kwartaal van 2023 zijn elf startersleningen verstrekt. Drie daarvan zijn in Wieringerwerf gebruikt om een huis te kopen. De andere huizen staan verdeeld over de gemeente: Onder andere in Middenmeer, Nieuwe Niedorp, Den Oever en Anna Paulowna. De duurste woning was drie ton, de goedkoopste €165.000,-. Op de gemeentelijke website kan men informatie vinden over de startersleningen. Na het ontvangen van de aanvraag wordt deze beoordeeld en volgt een toewijzing- of afwijzingsbrief. In 2023 zijn er tot nu toe geen afwijzingsbrieven verstuurd. Voor 2023 zit er nog €365.000,- in de pot.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button