TexelVideo

Koninklijk paar door de modder op Texel (video)

Texel – Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brachten dinsdag een regenachtig bezoek aan Texel. Dit in het kader van een streekbezoek aan alle Waddeneilanden. Op Texel International Airport kwam het paar aan met een helikopter, waarna ze naar museum Kaap Skil afreisden om vervolgens bij een schapenboerderij en een strandtent de modder te trotseren.

Op het vliegveld werden zij ontvangen door burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel en door commissaris van de koning Arthur van Dijk. Het bezoek aan museum Kaap Skil stond in het teken van de maquette van de Reede van Texel en de jurk uit het Palmhoutwrak. Voor het museum stonden enkele tientallen belangstellenden te wachten op het koninklijk paar. Door het slechte weer hadden Willem-Alexander en Maxima slechts tijd voor het geven van een paar handjes. Directeur van het museum, Corina Hordijk, ontving de koning en koningin en gaf ze een korte rondleiding. Daarna vond er een gesprek plaats met onder andere onderzoekers van de UvA en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Daarna was het snel door naar schapenboerderij De Waddel. Eigenaar Jan-Willem Bakker en zijn elf jarige dochter Fleur, de beoogde opvolger en inmiddels negende generatie boer op De Waddel, gaven een rondleiding. Zo kregen Willem-Alexander en Maxima allerlei streekproducten te zien en bezochten ze de stallen waar de schapen stonden. Daar gingen ze in gesprek met een aantal Texelse ondernemers. Over de unieke uitdagingen die een eiland kent, maar ook over de kansen die het met zich meebrengt. Het was groot gedrang van persfotografen om een goede foto van stel met de lammetjes te krijgen.

Een natte, modderige dag
Het laatste bezoek op Texel brachten de twee aan strandpaviljoen Paal 9. De vrijwilligers van Texel Plastic Vrij vertelden ze daar over hun werk en hun ambitie om de Texelse stranden schoon te houden. Ook waren er jongeren en een aantal verenigingen om te vertellen over het leven op het eiland. Na een dag vol regen leek vooral Willem-Alexander er wel een beetje doorheen te zitten. Hij had geen zin om vieze schoenen te krijgen op het strand, wat leidde tot enig ontevreden gemompel van de koning. Na het laatste bezoek op Texel stapte het stel weer in de helikopter om het werkbezoek voort te zetten op Vlieland en Terschelling. Op woensdag 10 mei bezoekt het koninklijk paar ook nog Ameland en Schiermonnikoog.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button