Cultuur/NatuurTexel

Te vroeg geboren zeehondenpup verblijft tijdelijk in Ecomare

Advertentie:

De Koog – Het is echt uitzonderlijk vroeg, dat er maandag 8 mei een pasgeboren zeehondenpup op het strand werd gevonden. De pup, een vrouwtje, is te vroeg geboren; het is een zogenaamde prematuur. De pup lag met lange witte haren en de placenta verbonden met de navelstreng op het strand bij Paal 9. De dierverzorgers van Ecomare hebben haar meegenomen naar de opvang. Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden in de Waddenzee piekt altijd rond de langste dag van het jaar en dat is rond 21 juni dit jaar.

Naast de datum waarop de pup is geboren, zijn de witte haren een goede indicator van het feit dat de pup te vroeg ter wereld is gekomen. Gewone zeehonden verliezen de witte geboortevacht normaal gesproken al in de baarmoeder. Of zo’n premature pup het gaat redden, is heel spannend. Er is verhoogd gevaar voor infecties en sommige organen zijn mogelijk nog niet helemaal volgroeid. De pup had het zonder moederzorg zeker niet gehaald, vandaar dat ze meteen is meegenomen naar de opvang.

De dierverzorgers hebben niet eerder meegemaakt dat de placenta nog aan de navelstreng verbonden zit. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar vergroot wel het risico op infecties. De dierenarts heeft de navelstreng afgebonden en de pup onderzocht. De longen en het hart klonken goed, al was haar ademhaling wel snel en haar temperatuur iets verhoogd. De pup weegt 8,2 kilo, een prima gewicht.

Sondevoeding
Het zeehondje heeft eerst ORS gekregen, een oplossing van zout en mineralen, om haar vochtbalans op peil te brengen. ‘s-Avonds kreeg de pup een eerste voeding van haverwater. Als alles goed blijft gaan krijgt ze vanaf dinsdag vijf keer per dag voedingen van zalmpap. Voorlopig zal dit via een sonde in haar maag worden gebracht. De dierverzorgers zullen haar nauwlettend in de gaten houden. Bezoekers van Ecomare kunnen de zeehondenpup door de ramen van de quarantaine bekijken. De komende tijd is het spannend of de vroeggeborene het gaat overleven, maar de uitgangspositie is niet slecht.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button