![](http://i0.wp.com/www.regionoordkop.nl/wp-content/uploads/2024/05/Sequence.00_01_13_21.Still002.jpg?resize=780%2C470&ssl=1)
Den Helder – De vernieuwde speeltuin bij Buurthuis Centrum werd geopend door wethouder Petra Bais en kinderburgemeester Dien Hoogland.
De speeltuin werd vernieuwd omdat de oude speeltoestellen verouderd waren. Ook kreeg het buurthuis te maken met overlast door hangjeugd wat in het speelhuisje kwam. Het buurthuis kon het project zelf niet bekostigen. Daarom is de organisatie een samenwerking aangegaan met de gemeente.
De speeltuin is een groot succes bij de jeugd. De kinderen zijn volop aan het klauteren en zijn blij met de uitgebreide vernieuwing.
Feitelijk viel er op Hemelvaartsdag meer te vieren want het huidig buurthuis is veertig jaar geleden tot stand gekomen. Weliswaar enkele maanden later dan de bedoeling was, werd op 11 mei 1984 buurthuis ‘Centrum’ aan de Koningdwarsstraat 146 geopend. Het was al direct een multifunctioneel pand waarin talrijke activiteiten van ‘Stichting Buurthuis Centrum’ zouden plaatsvinden. Het vorige onderkomen aan het Koningsplein, wat men van de gemeente in bruikleen had, moest wijken voor de doorbraak van de Oostslootstraat naar het Koningsplein. Voor nieuwbouw aan de Koningdwarsstraat had de gemeente een krediet van 7 ton beschikbaar gesteld. Men startte in januari 1983 met de bouw. Een jaar later werd het gebouw ‘kaal’ opgeleverd en kon men beginnen met de afwerking en inrichting van het interieur. Een klus die grotendeels door de zelfwerkzaamheid van de leden was geklaard. Het resultaat en alle inspanningen waren de moeite meer dan waard geweest. Financieel kon men de inrichting aanpakken dankzij giften van onder andere het Nationaal Jeugdfonds ‘Jantje Beton’, het Julianafonds en die van het NRC Handelsblad. Vanwege de mentaliteit van de jeugd was de stichting verplicht het buurthuis te omheinen. Er kwam een hek om de bestaande tuin om de hierin staande werktuigen te beschermen. Vanuit dit buurthuis kon de stichting allerlei culturele- en sociale activiteiten in de binnenstad ontplooien. Van binnen was het gebouw geïsoleerd, zodoende konden verschillende activiteiten plaatsvinden. In de praktijk betekende dit, dat een klaverjasavond gelijk met een disco tegelijk te organiseren was, de respectabele deelnemers hadden van elkaar dan absoluut geen last. (bron: boek Den Helder jaren tachtig deel 1 (periode1980-1984) verschijnt komende herfst.
Mooi verhaal Marinus.