Hollands Kroon

Restauratie van houten grafmonumenten Oosterbegraafplaats Kolhorn

Hollands Kroon – Twee houten grafmonumenten worden deze week verwijderd van de Oosterbegraafplaats in Kolhorn. Namens stichting Oud Kolhorn worden de grafmonumenten gerestaureerd. De restauratie duurt minimaal een half jaar.

Sinds de negentiende eeuw is het gewoon een grafsteen te plaatsen op een graf. Voor de families die dat konden betalen, was de grafsteen meestal van hardsteen gemaakt. Soms zelfs van zandsteen of marmer. Mensen die geen stenen grafmonument konden betalen, kozen meestal voor hout. Houten grafmonumenten laten de begrafeniscultuur van Nederland zien zoals deze toen ontstond. Bestaande houten grafmonumenten zijn daarom belangrijke onderdelen op een begraafplaats.

Grafmonumenten Kolhorn
De Oosterbegraafplaats heeft drie houten grafmonumenten. Deze monumenten zijn in slechte staat. De grafmonumenten zijn belangrijk voor het Nederlands begrafeniserfgoed. Door deze grafmonumenten is te zien hoe mensen omgingen met de dood en de herinnering aan hun geliefden.

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij was enige tijd stagiair bij Regio Noordkop en volgde de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam.

Wellicht ook interessant

Back to top button