Hollands KroonPolitiek

PvdA en OHK vragen naar misstanden bij Hollands Kroonse arbeidsmigranten

Adverentie

Hollands Kroon – De PvdA en Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) hebben politieke vragen naar het college gestuurd naar aanleiding van berichtgeving over misstanden als uitbuiting en wurgcontracten bij arbeidsmigranten in Westland. Hoewel beide partijen zelf geen signalen hebben ontvangen van dergelijke misstanden in Hollands Kroon willen ze graag ook van het college of zij iets hebben vernomen.

Vakbond CNV kwam begin juni met het bericht dat Oekraïense gastarbeiders zouden worden uitgebuit in Westland. RTL Nieuws sprak enkele van de medewerkers: Er is sprake van slechte arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden en in sommige gevallen werd bij overtreding van de regels gedreigd met deportatie naar Oekraïne. De medewerkers hebben in Polen een contract getekend bij uitzendbureau JANPOL. Veelal gaat het om mensen die naar Polen gevlucht zijn voor de oorlog en vervolgens worden gedetacheerd in Nederland. CNV Vakmensen heeft gezegd dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie. De medewerkers, veelal vrouwen, hebben te weinig geld om rond te komen.

In Hollands Kroon zijn veel arbeidsmigranten werkzaam, inmiddels zo’n 2800. Lars Ruiter (OHK) en Paul Medema (PvdA) maken zich grote zorgen over de situatie in Westland en willen daarom graag weten of dergelijke situaties zich ook voordoen in Hollands Kroon. Naast de vraag of het college signalen heeft ontvangen en wat zij doen met deze signalen vragen zij ook of er een meldpunt is waar misstanden gemeld kunnen worden. Ook willen de raadsleden weten of het college bereid is een dergelijk meldpunt op te starten, eventueel in samenwerking met buurgemeenten, werkgevers of andere instanties.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button