Den HelderJeugd

Stapje voor stapje naar de finish: Peuters uit Den Helder lopen eerste Peutervierdaagse

Adverentie

Den Helder – Voor de peuters van peuterschool ’t Vuurvliegje en kinderdagverblijf ’t Maanvliegje stond de vrijdagochtend in het teken van de laatste dag van de Peutervierdaagse. Een groepje van zestien kinderen tussen de twee en vier jaar liep in de stralende zon een rondje door de Indische buurt. Elin Baas, van Kappio Den Helder Indische buurt, kijkt tevreden terug: “Geslaagde editie.”

Het was de eerste keer dat de Peutervierdaagse werd georganiseerd in Den Helder. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag liepen de kleintjes van de peuter opvanglocaties steeds minimaal een kwartier een klein rondje door de Indische buurt. Vrijdag werd even na 09:30 uur het startsein van de slotdag gegeven. De groep peuters liepen met ouders en begeleiders vanaf de Lombokstraat door onder meer de Timorlaan en de Javastraat. Onderweg vond een tussenstop plaats waarvoor alle buurtbewoners waren opgetrommeld. Met onder meer vlaggenlijnen, een bellenblaasmachine en de support van trotse familieleden werden de peuters warm onthaald.

Als beloning voor het uitlopen van de Peutervierdaagse kregen de kinderen allerlei lekkernijen uitgedeeld. Ook mochten zij na afloop de laatste sticker op hun stempelkaart plakken, waarmee zij hun medaille konden ophalen. Elin Baas, leidinggevende van Kappio in de Indische buurt, liep ook mee met de Peutervierdaagse. Met het initiatief willen zij het wandelen onder de kleinsten bevorderen. “Het is leuk dat peuters in de wandelwagen of buggy zitten, maar ze kunnen zelf ook prima lopen”, vertelt Baas. “Naast dat het gezond is, is wandelen ook gewoon leuk. Het is iets wat niet een verplichting is, maar het is ook bedoeld om gezelligheid te bevorderen.” Naast het sportieve en sociale aspect wil Baas met de Peutervierdaagse stimuleren dat ouders vaker met hun kind de buurt in gaan voor een wandelingetje in plaats van de auto te pakken. “Ook is het een manier om meer met ouders in contact te komen en zo de ouderbetrokkenheid te vergroten”, besluit Baas.

JOGG
De eerste stap voor een Peutervierdaagse in Den Helder is tot stand gekomen op initiatief van JOGG-regisseur Jessica Glasbergen. JOGG is een organisatie die zich richt op een gezondere leefomgeving voor de jeugd. Dit willen zij met bereiken door aanpassingen in de beweging en voedsel op bijvoorbeeld scholen, verenigingen en peuterspeelzalen. Met de Peutervierdaagse, die ook is uitgezet in gemeente Hollands Kroon, wil Glasbergen de peuters meer aan het bewegen krijgen. En dat gaat behoorlijk goed: in de Noordkop lopen bijna 500 kinderen mee met de Peutervierdaagse. Eerder deze week vond de avondvierdaagse al plaats in Den Helder. Dat peuters nu ook een eigen wandeltocht hebben, is volgens Glasbergen een mooie aanvulling. “De vijf kilometer is wel heel ver voor peuters. Met dit concept kunnen locaties perfect kijken hoe lang kinderen het ongeveer nog aankunnen.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button