Kop van Noord-Holland

Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling voor meer aandacht

Advertentie:

In veel landen zijn er steeds meer ouderen. Hierdoor komt ouderenmishandeling vaker voor. Eén op de twintig ouderen die thuis woont, maakt dit mee. Toch wordt er nog weinig onderzoek naar gedaan, zowel in Nederland als in andere landen. Financieel misbruik komt het meest voor. Veilig Thuis Noord-Holland Noord vraagt aandacht voor ouderenmishandeling en roept mensen op om goed op te letten. Op 15 juni is het dan ook Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling.

Ouderenmishandeling is slecht gedrag naar oudere mensen door iemand die hen helpt. Voorbeelden zijn iemand stevig vastpakken als de oudere niet luistert, zonder toestemming beslissingen nemen voor de oudere, of boodschappen doen van het geld van de oudere voor jezelf. Vaak begint het klein, maar het kan erger worden. Ouderen vertellen meestal niet dat dit gebeurt, omdat ze bang zijn of zich schamen. Of omdat ze het niet kunnen vertellen. Ouderenmishandeling kan lichamelijk, psychisch of seksueel zijn, maar ook verwaarlozing of financieel misbruik vallen hieronder.

Het is belangrijk om ouderenmishandeling te melden. Slachtoffers kunnen alleen de hulp krijgen die ze nodig hebben, als ouderenmishandeling bekend is. Personen die zich zorgen maken over ouderenmishandeling (huiselijk geweld) bij zichzelf of bij anderen kunnen bellen naar 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Het is gratis en anoniem. Wanneer het lastig is om te bellen kunnen personen ook chatten met Veilig Thuis (www.veiligthuisnhn.nl) of zij kunnen terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp.

Tips om het misbruik bespreekbaar te maken
Zorg dat de oudere zich op haar/zijn/hun gemak voelt.
Zorg dat je zelf rustig blijft, overval de oudere niet met paniek.
Zorg dat je rust inbouwt, zodat de oudere alles op zich in kan laten werken.
Zorg dat je niet (te) snel met een eigen oordeel komt.
Zorg dat de oudere ook kan vertellen hoe zij/hij/hen over de situatie denkt.

Contact Veilig Thuis Noord-Holland Noord
Postbus 224 1800 AE Alkmaar, telefoon 0800-2000 (gratis, 24/7 bereikbaar) of bel het lokale nummer 088 – 01 00 502 (lokaal tarief). Noodgeval? Bel 112! www.veiligthuisnhn.nl.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button