Nieuws

Noordkop wordt eerste regio met Mobipunten (audio)

Advertentie:

HOLLANDS KROON – Om dorpen en kleine kernen in de Noordkop te verzekeren van mobiliteit gaat de regio investeren in Mobipunten. Dat zijn locaties waar vervoersstromen samen komen. Dat kunnen buurtbussen zijn of reguliere bussen. Tevens komen er deelauto’s en fietsen. Het project moet het verdwijnen van buslijnen compenseren.

Al komend najaar moeten de eerste Mobipunten werkelijkheid zijn, vertelt wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon: “Het moet ook een plek worden waar je bijvoorbeeld je boodschappen kunt doen of je kleding naar de stomerij kunt brengen. Zo kunnen tweeverdieners toch comfortabel in een dorp wonen waar geen openbaar vervoer is.”

Het initiatief is één van de hoofddoelen van het project dat wordt gefinancierd vanuit De Kop Werkt, het samenwerkingsverband van Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel. “We hebben op dit moment negentien plekken in beeld, we kijken nu welke locaties als eerste van start gaan. Het moet een goed alternatief zijn voor de plekken waar de bus niet meer rijdt”, aldus Meskers.

Mobipunt moet er voor zorgen dat dorpen aantrekkelijk blijven voor gezinnen om er te blijven wonen of om zich er te gaan vestigen. “Ze zijn vaak aangewezen op twee auto’s om het gezin mobiel te houden. Dat is niet voor iedereen weggelegd en dit is een manier om de mobiliteit op peil te houden”, verklaart Meskers.

Eerste vijf
In het najaar moeten de eerste vijf Mobipunten in de regio gaan draaien. “Wat er op de locaties komt te staan hangt af van wat het dorp wil maar in principe gaat het om een aantal auto’s en fietsen. Daarnaast zullen er ook mobipeds, fietsen waarmee je een grotere afstand kunt overbruggen, komen. Het project in de Noordkop lijkt een voorlopersfunctie te krijgen. Het is waarschijnlijk de eerste plek in Nederland waar het uitgerold wordt.

Aanhaken
In Duitsland en België wordt er al wel mee gewerkt: “Langs de Noordzeekust bij Bremen, Knokke, Oostende en Leuven komt het al goed van de grond” vertelt Meskers, “Als het hier aanslaat dan word het echt groter. Dan is het ook voor West-Friesland en de rest van Noord-Holland interessant. Ik heb contact met collegabestuurders. Ze zijn enthousiast en als wij goede resultaten hebben, zullen ze zeker aanhaken.”

Audiofragment wethouder Theo Meskers 

[player id=62735]
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button