Texel

Bouw nieuwe onderzoeksvloot start met kiellegging RV Adriaen Coenen

Texel – De feestelijke kiellegging van RV Adriaen Coenen vond op 8 juli 2021 bij Next Generations Shipyards in Lauwersoog plaats. Symbolisch werd op de kielbalk een muntje ‘voor goed geluk’ gelast.

Dit gebeurde door Henk van der Veer (voormalig hoofd NIOZ Coastal Systems Research en lid van de Taskforce Fleet Replacement) en Wim Jan Boon, toekomstig schipper van de RV Adriaen Coenen, in aanwezigheid van genodigden van NG Shipyards en NWO/NIOZ, het nationale oceanografische instituut dat de onderzoeksvloot beheert voor de mariene onderzoekers van Nederland.

Met zijn geringe diepgang van één meter is het onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig Adriaen Coenen specifiek gericht op dagtrips voor onderzoek in de Waddenzee en eventueel in de Zeeuwse delta. Na de aanbestedingsprocedure in 2020 heeft het NIOZ begin dit jaar opdracht gegeven aan NG Shipyards om de Adriaen Coenen te vervaardigen.

Directeur van NG Shipyards, Albert Keizer, geeft aan: “De locatie van Next Generation Shipyards, nabij UNESCO Waddenzee Werelderfgoed, is bepalend voor onze missie en werkwijze. Wij kijken voortdurend naar de toekomst, de volgende generatie, en zoeken naar duurzame oplossingen voor de maritieme wereld, en dit past uitstekend bij de doelstelling van NIOZ. Vanaf de voorbereidingen werken de partijen dan ook uitstekend samen”.

Trots bij het projectteam
Volgens Alex Cofino (hoofd National Marine research Facilities en projectleider Vlootvervanging) geeft het enorme voldoening en trots bij het projectteam dat er na een lange periode van voorbereiding vandaag gestart kan worden met de bouw. Niet alleen van de state-of-the-art en duurzame RV Adriaen Coenen maar tevens met de daadwerkelijke vervanging van de gehele nationale onderzoeksvloot van drie schepen.

De nieuwe schepen zorgen ervoor dat niet alleen NIOZ, maar ook de universiteiten en andere onderzoeksinstituten toegang blijven behouden tot de Nederlandse en Europese mariene infrastructuur.

Henk van der Veer voelde zich vereerd om samen met WimJan Boon de munt en eerste las te mogen leggen. “We zijn onder de indruk van de wijze waarop NGS bezig is met optimalisatie en efficiency van het ontwerp. Niet alleen ik, maar alle toekomstige gebruikers verheugen zich op de bouw en het zien groeien van het schip, maar vooral op de ingebruikname ervan medio volgend jaar”.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button