Hollands KroonVideo

Inboedel lunchroom Afsluitdijkmonument onder de hamer (video)

Afsluitdijk – Normaal komen de mensen naar het Monument op de Afsluitdijk om even te pauzeren en te genieten van het uitzicht onder het genot van een kop koffie. Op vrijdag 9 juli was dat echter anders; de lunchroom is gesloten en de inboedel is onder de hamer. Naast horecaspullen is er ook een grote collectie aan historische foto’s, knipsels en prenten te koop.

Lunchroom het Monument op de Afsluitdijk moest sluiten omdat Rijkswaterstaat de huur heeft opgezegd. Net als de Afsluitdijk is het Monument toe aan onderhoud: er zitten scheuren in het beton en de kozijnen zijn verroest. Architectenbureau Walraad Architecten doet onderzoek om de toren zoveel mogelijk in originele staat te herstellen. Naast de renovatie komt er in de dijk een nieuwe ruimte voor horeca die hoogstwaarschijnlijk in de zomer van 2023 open gaat.

De sluiting van het restaurant is het einde van een tijdperk en ook ontslag voor het personeel, waarvan sommigen al ruim 30 jaar in de witte toren werkten. Eigenaar Alex Terpstra laat weten de sluiting zeer te betreuren: “Het is eeuwig zonde, ik hoop dat er in de nieuwbouw iets van de oude inrichting en de oude sfeer behouden blijft.”

De veiling betekent ook dat de objecten uit het restaurant mogelijk verdwijnen. Rijkswaterstaat geeft aan geen plannen te hebben om de foto’s, posters en knipsels te behouden. In de nieuwbouw is wel ruimte voor een informatiecentrum waar bezoekers de geschiedenis van de Afsluitdijk en het Monument kunnen ervaren.

Op de veilingdag kloppen vooral mensen aan voor een tussenstop en een kop koffie, maar helaas is de koffiemachine – kavelnummer 1 – al een tijd niet meer aangesloten.

Meer informatie over renovatie van Het Monument: Renovatie Vlietermonument Afsluitdijk. De veilingpagina: Veiling Lunchroom het Monument.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button