Recensie

Thor – Love and Thunder (recensie)

Uit de Marvel studios zijn al veel films verschenen waarin verschillende superhelden samen te zien zijn. In The Avengers-films zien we de teams tegen de slechteriken ten strijde trekken. Enkele helden krijgen de gelegenheid om in een eigen film de hoofdrol te mogen spelen. Thor, de god van de donder, is zo’n held die deze status heeft verdiend.

In 2011 verscheen de eerste met de simpele titel “Thor”. In 2012, 2013 en 2017 was Thor ook in de hoofdrol te zien. Daarnaast was de god van de donder nog te zien in vier Avengers en één doctor Strange film. De uit Melbourne afkomstige krachtpatser Chris Hemsworth is de man die in al die films Thor speelt. Ook in deze vijfde Thor film laat regisseur Taika Waititi de Australische klerenkast de rol van Thor spelen. Voor Waititi is het een vervolg van “Thor: Ragnarok” die hij in 2017 regisseerde.

Zwaard
In de opening zien we hoe een magere en bleke man met de naam Gorr (Bale) samen met zijn dochtertje uitgeput raakt in de woestijn. Als het meisje bezwijkt onder deze barre omstandigheden weet Gorr op zijn laatste krachten toch een oase te bereiken. Hij was gelovig, maar door het verlies van zijn dochtertje is zijn geloof in de goden helemaal weg. Sterker, als hij de beschikking krijgt over een speciaal zwaard waarmee goden gedood kunnen worden, heeft hij nog maar één doel. Alle goden doden!

Al snel wordt hij de Godenslachter genoemd. Hij verschanst zich op een planeet in het universum en heeft als lokmiddel een groep kinderen gekidnapt. Thor (Hemsworth) wil de kinderen terughalen en roept de hulp in van Koningin Valkrie (Thomson) en de steenman Korg (Waititi). Ook sluit zijn oude vriendin Jane Foster (Portman) zich bij hem aan. Omdat zij ook een donderhamer heeft kan zij zich transformeren in de vrouwelijke versie van Thor. Zij staat er dan ook op dat zij deel neemt aan het team. Om beter bewapend te zijn wil Thor bij de god Zeus (Crowe) vragen om zijn bliksemschicht mee te mogen nemen. Wat volgt is een reis in het universum met de nodige obstakels en het doel de kinderen bij Gorr weg te halen.

Indrukwekkend
De fantasie in de Marvel films is werkelijk oneindig. Vooral de decors waarin het verhaal zich afspeelt zijn elke keer weer verrassend en origineel, maar vooral indrukwekkend groots. Hele steden die in de lucht hangen. Het gemak waarmee door de ruimte gereisd wordt naar de meest fantastische planeten. Daarnaast is er een grote hoeveelheid aan verschillende fantasie figuren en mensen te zien. Toch moeten de mensen in de diverse rollen het verhaal maken. Cristian Bale (American Psycho, Batman) is de enge Gorr. Deze acteur is precies de engerd die deze rol nodig heeft. Chris Hemsworth is met zijn imposante uitstraling al jaren de juiste man voor de rol van Thor.

Natalie Portman (Black Swan, Jackie, StarWars) is al sinds 2011 Jane Foster, de vriendin van Thor. Tessa Thompson speelt sinds 2017 de rol van Koningin Valkrie. Ook Jamie Alexander doet sinds 2011 nu voor de derde keer mee in de rol van Lady Sif de god van Asgard. De opvallende rol van de god Zeus wordt prachtig gespeeld door de corpulente Russell Crowe (The Gladiator, a Beautiful Mind). De scene waarin Thor hem bezoekt doet een beetje denken aan die van van Koning Herodus uit Jesus Christ Superstar. Feest, mooie vrouwen en opzwepende muziek.

Naast het fysiek meespelen zijn er ook bekende acteurs die hun stem aan een personage leveren. Zo is Vin Diesel te horen als de Flora Colossus Groot, Bradley Cooper (a Star is Born) als de wasbeer Rocket en de regisseur Taika Waititi zelf als de steenman Korg. Natuurlijk staat de film weer bol van de acties. Het verhaal is wat dun en de humor af en toe wat flauw. Toch weer een film die de echte Marvel-liefhebber niet mag missen. Ook bij deze film weer blijven zitten om al vast een hint naar een vervolg te zien.

Regie:Taika Waititi
Met: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander,
Russell Crowe
Stemmen: Taika Waititi, Vin Diesel, Bradley Cooper

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button