Cultuur/NatuurNoord-Holland

Lezing heerlijke herfst

SCHAGEN – Voor veel mensen is de herfst het einde van het tuinseizoen, ze kijken met weemoed terug naar het vrolijke voorjaar en de uitbundige zomer. Maar wat een weelde kun je hebben in je
herfsttuin.

Sommige bomen, struiken en zelfs vaste planten hebben de prachtigste herfstkleuren. Hoe ontstaan die kleuren eigenlijk, en hoe komt het dat de herfstkleuren het ene jaar mooier zijn dan het andere? Late bloeiers, planten met bijzondere vruchten en zelfs echte herfstgeuren. Herfst, ik krijg er al weer zin in.

Gerard van Buiten, hortulanus van de Utrechtse Botanische Tuinen is meer dan 40 jaar in de weer met planten en altijd op zoek naar onderhoudsarme beplantingen voor elk formaat tuin. Hij schrijft sortimentsartikelen voor het vakblad Tuin en Landschapen geeft regelmatig lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen. www.uu.nl/botanischetuinen

Lezing Geneeskrachtige kruiden en hoe je deze toe kunt passen.
Woensdag 7 november in het Clusius college om 20 uur, zaal open om 19.30
Voor leden gratis en niet-leden € 4

Lang voor de huidige geneeskunde ontstond, gebruikten onze voormoeders de hele natuur als één grote apotheek. Met wortels, bloemen, bessen en bladeren maakten zij brouwsels waarmee kwalen werden bestreden.

Tijdens de lezing op 6 november wordt u verteld hoe de kruidengeneeskunde zich door de eeuwen heen ontwikkelde en ook vandaag de dag nog onder ons leeft. De kruiden die u kent uit de keuken of misschien van uw moeder of oma komen tijdens de lezing voor een deel aan bod, ook hoe u deze eenvoudig toe kunt passen bij diverse kwaaltjes.

Na deze avond gaat u naar huis met veel nieuw geleerde feitjes over geneeskrachtige kruiden, die ook gewoon in bermen groeien en bloeien. Ook gaat u diverse soorten kruidenthee proeven. We maken de kruidenthee ter plekke en u ziet hoe u thuis op de beste manier zelf kruidenthee kunt bereiden. Gezien het jaargetijde is daar zeker een verwarmende thee bij en een thee die weerstand verhogend werkt.

Foto: aangeleverd
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button