Den HelderPolitiek

Commissielid PvdA stapt op na onenigheid over Facebook bericht

Advertentie:

Den Helder – PvdA’er Ulrich Fuchs heeft besloten te stoppen als commissielid voor de lokale afdeling in Den Helder. Dit onder andere vanwege een inmiddels verwijderde Facebook opmerking van beoogd fractievoorzitter Jan de Leeuw, waarmee hij zich volgens Fuchs schuldig maakt aan ‘victim blaming’. In een bericht op zijn website, ook inmiddels verwijderd, uit Fuchs tevens zijn onvrede over het lokale partijbestuur.

Fuchs was sinds mei 2021 commissielid voor de PvdA. Bij de afgelopen verkiezingen stond hij op de zevende plek van de kieslijst bij de sociaaldemocraten. Voor het zomerreces werd hij voor de tweede keer beëdigd als commissielid, maar aan die functie komt nu vervroegd een einde: “Botsende karakters en verschillende verwachtingen zijn vaak reden voor een scheiding. Vandaag heb ik daarom mijn lidmaatschap bij de PvdA opgezegd. Ik pas er gewoon niet bij met mijn onrealistische verwachtingen”, schreef hij op Twitter.

‘Victim blaming’
In een inmiddels verwijderd bericht zijn eigen website gaat Fuchs verder in op de reden achter zijn besluit: “De aanleiding was een dag eerder op Facebook geplaatste opmerking door een raadslid van onze afdeling. In deze opmerking laat de partijgenoot zich uit over een vrouw die slachtoffer is geworden van grensoverschrijdend gedrag door een collega. Het is zo’n erge vorm van ‘victim blaming’ dat ik geen andere mogelijkheid zie dan op te stappen.” ‘Victim blaming’ is een term die gebruikt wordt wanneer de schuld van een misdrijf, vaak van grensoverschrijdend gedrag, volledig of voor een deel bij het slachtoffer wordt gelegd.

Fuchs bevestigt dat het gaat om een opmerking van raadslid Jan de Leeuw. Fuchs wil niet herhalen welke opmerking er is gemaakt en geeft ook aan dat deze inmiddels is verwijderd. Hij noemt zijn eigen reactie bij nader inzien ‘overdreven’: “Het bericht heeft er maar een paar minuten op gestaan, dus ik ga ervan uit dat het berust op een misverstand. Ik heb het groter gemaakt dan het is.” De Leeuw wil niet reageren op de situatie en geeft aan de zaak eerst intern te willen bespreken.

Geen wens om terug te keren
Ondanks het misverstand wil Fuchs niet terugkeren binnen de fractie: “De partij is toch iets anders geworden dan ik misschien had gehoopt nu Pieter Blank geen fractievoorzitter meer is. Door hem ben ik dan ook politiek actief geworden.” Fuchs zag in Blank een sterk links tegengeluid tegen bijvoorbeeld uitingen van de PVV in de Helderse raad. Binnen de rest van de partij wordt het PvdA gedachtegoed op verschillende manier geïnterpreteerd.

Daarnaast is Fuchs ontevreden over het lokale partijbestuur en voorzitter Maja de Jong: “Ik ben al lang klaar met onze afdelingsvoorzitter. Veel slechter dan zij het doet kun je een afdeling eigenlijk niet leiden”, zo schrijft hij in het eerder genoemde bericht. Voorzitter Maja de Jong was niet bereikbaar voor commentaar. Fuchs heeft geen plannen om terug te keren bij een andere politieke partij: “Ik ben in mijn hart sociaaldemocraat.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button