Cultuur/NatuurUitgaan

Zwerftocht met gids door de Grafelijkheidsduinen

Adverentie

Den Helder – Speciaal voor de ware wandel- en natuurliefhebbers organiseert Landschap Noord-Holland een excursie door de Grafelijkheidsduinen. Bij deze zwerf- en ontdekkingstocht staat de dynamiek van dit gebied centraal.

Onderweg bij deze wandeling door de Grafelijkheidsduinen horen en zien de deelnemers meer over dit gebied. Wat bijvoorbeeld niet direct opvalt zijn de vele bijzondere relaties die de planten en dieren hier met elkaar en met het landschap hebben. De tapuit kan bijvoorbeeld niet zonder het duinkonijn en het icarusblauwtje niet zonder de gele rolklaver. En wie wist dat het in de duinen op sommige plekken wel meer dan 60 graden Celsius kan worden?

Hoe wapenen planten zoals buntgras en zomersneeuw zich hiertegen? Ook bijzonder is dat libellen en juffers nu nog profiteren van bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. Kortom, de nieuwsgierigheid wordt bij deze boeiende wandeling geprikkeld en gevoed. De gidsen van Landschap Noord-Holland kunnen daar alles over vertellen.

Buiten gebaande paden
Er wordt buiten de gebaande paden gelopen. Goede wandelschoenen aan is een aanrader. Bij zonnige omstandigheden is zonnebrand en dekkende kleding aan te raden. Ook iets te eten en te drinken mee voor onderweg is een goede tip. Bezitters van een verrekijker en een fototoestel maken de excursie extra interessant. Bij voorkeur vooraf reserveren, maar ter plekke aansluiten is mogelijk. Dan contant en bij voorkeur gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Deze excursie is op zaterdag 19 augustus van 13:30 tot 16:00 uur. Het vertrekpunt is de parkeerplaats Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen. Voor verdere informatie en reserveren zie de website.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button