Defensie

Nederlands marineschip onderschept grote hoeveelheid cocaïne

Adverentie

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft maandag 26 augustus 390 kilo cocaïne onderschept nabij Bonaire. Deze succesvolle onderschepping is in nauwe samenwerking gedaan met de Amerikaanse kustwacht. De drugs en de bemanning van het onderschepte schip zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor de verdere vervolging.

Het stationsschip Zr.Ms. Groningen is sinds april dit jaar actief in het Caribisch gebied. Het stationsschip treedt op tegen drugssmokkel en is inzetbaar voor humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het schip ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en voor reddingsoperaties.

Om deze taken uit te kunnen voeren is het schip uitgerust met een NH90-boordhelikopter van het Defensie Helikopter Commando en twee FRISC-onderscheppingsboten. In verband met de justitiële afronding van de zaak, is dit bericht nu pas naar buiten gebracht.

Bemanningswissel
Sinds april 2019 is de Koninklijke Marine een pilot begonnen waarbij het stationsschip Zr.Ms. Groningen voor twee jaar in het Caribisch gebied blijft en de bemanning in zijn geheel wisselt. Voorheen wisselde ook het schip iedere rotatie. Tijdens een bescheiden ceremonie werd vandaag voor het de bemanning gewisseld en het commando overgedragen aan de nieuwe commandant. Dit gebeurde symbolisch met het overdragen van een grote sleutel van vertrekkend commandant, kapitein-luitenant ter zee Lex van der Kraan (bemanning blauw) aan de aantredend commandant kapitein-luitenant ter zee Nicole Kuipers (bemanning wit).

Bemanning Blauw heeft gedurende haar aanwezigheid zes succesvolle drugsonderscheppingen gedaan, waarbij in totaal bijna 3500 kilo is onderschept. De bemanning heeft vijf reddingsacties uitgevoerd waarmee 57 personen zijn gered vanaf zee. Het schip werkte hierin samen met zowel Kustwacht Caribisch gebied als de Amerikaanse Kustwacht en Joint Interagency Taskforce South.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button