Den HelderPolitiek

COA moet investeren in locatie Nieuweweg, anders geen nieuwe vergunning

Advertentie:

Den Helder – Het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg bevindt zich in zo’n slechte staat dat de gemeente Den Helder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eist dat zij gaan investeren in de huisvesting, als voorwaarde voor een vernieuwde gebruiksvergunning. Dit liet wethouder Pieter Kos weten in een vergadering over het Huisvestingsplan Onderwijs, toen de internationale school Villa Kakelbont ter sprake kwam. Portefeuillehouder Tjitske Biersteker en het COA geven beide aan nog in gesprek te zijn.

De locatie aan de Nieuweweg heeft nu een tijdelijke vergunning tot 1 januari 2022, maar in de toekomstvisie van de gemeente zou de locatie ook daarna nog een rol gaan spelen. Het AZC zou namelijk door de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen mogelijk als regionale opvanglocatie asielzoekers gaan huisvesten met een kansrijke asielaanvraag. Met deze uitvoeringsagenda wordt gepoogd om de overgang van asielopvang naar huisvesting en integratie in de gemeenten te verbeteren. Verwacht werd wel dat de totale opvangcapaciteit van de locatie naar beneden zou worden bijgeschaafd tot een maximum van 250 plaatsen. Dit zijn er nu 405.

Huisvesting van bedroevend niveau
De locatie kwam ter sprake bij de vergadering over het Huisvestingsplan Onderwijs, omdat aan de Nieuweweg ook de internationale school Villa Kakelbont is gevestigd. Villa Kakelbont verzorgt het onderwijs voor de schoolgaande kinderen die verblijven in het asielzoekerscentrum op de locaties Doggershoek en de Nieuweweg. Als het aan wethouder Kos ligt blijft deze school op de huidige locatie bestaan, maar dat is afhankelijk van de bereidheid van het COA om te gaan investeren: “Het gesprek dat wij op dit moment voeren met het COA is dat de huisvestingssituatie aan de Nieuweweg inmiddels van een dermate bedroevend niveau is, dat wij geen nieuwe gebruiksvergunning gaan geven wanneer het COA niet gaat investeren in de kwaliteit van de gebouwen en de opvang”, aldus Kos. Wanneer het AZC aan de Nieuweweg niet open blijft zal het onderwijs dat Villa Kakelbont verzorgt naar de Tuindorpschool worden verplaatst.

Het COA wil nog niet reageren op de opmerkingen van de wethouder en geeft aan dat er gesprekken gaande zijn. Zolang die gesprekken duren doen zij geen uitspraken richting de pers, aldus een woordvoerster. Portefeuillehouder Tjitske Biersteker geeft ook aan dat zij in gesprek is met het COA en dat het landelijk orgaan vóór oktober met een plan moet komen naar aanleiding van de toekomstvisie van de gemeente Den Helder. Hierbij is nog veel onzeker, mede door de ontwikkelingen in Afghanistan: “Nu de situatie met vluchtelingen zo gewijzigd is, is iedereen zich aan het beraden over hoe nu verder. We zijn dus nog in gesprek over de ontwikkelingen. Als daarover duidelijkheid is, communiceren we dat vanzelfsprekend.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

6 reacties

 1. die badgasten hebben de godganse dag geen ruk te doen, gewoon de handjes uit de mouwen en dan kunnen ze makkelijk het hele complex onderhouden cq renoveren…..

 2. @ RB : die zijn zwaar getraumatiseerd die ga je toch niet aan het werk zetten.En zolang ze geen officieele verblijfstatus hebben mogen ze niet werken.Dus ik ben bang dat ze jou als vrijwilliger moeten aanwijzen om daar een handje te helpen. Das gezonder dan de hele dag op je toetsenbord zitten rammen

  1. verbeter de wereld en begin bij jezelf Piet,,,,, heb je je al opgegeven? je hebt net als die badgasten toch de godganse dag geen ruk te doen alleen hondjes lopen en biertjes drinken

   en getraumatiseerd, m’n hoela, enkeltje luilekkerland gehaald en nu net als de rest op het gat zitten handje op houden

 3. @Piet : kudo’s dat je het nog probeert uit te leggen. Maar aan de reactie kun je zien dat het waar is wat ze zeggen:

  “Arguing with Idiots Is Like Playing Chess with a Pigeon… No Matter How Good You Are, the Bird Is Going to Shit on the Board and Strut Around Like It Won Anyway”

 4. @RB ik heb me opgegeven als vrijwilliger om te klussen maar : ik kan mijn honden niet alleen laten dus moeten die mee.Die mensen die daar verblijven zijn bang voor honden dus ben ik afgewezen.En ik drink de hele dag bier , wat ook een probleem geeft van die mensen daar drinken omwille van hun geloof geen alcohol.Dus helaas zul je het zonder mij moeten doen.

Wellicht ook interessant

Back to top button